Bett är en hel vetenskap. Alla säger olika. Men det behöver inte vara så komplicerat om man bara tänker till lite.

Det första man bör veta är att det finns inget bett som är BÄST. Det bästa bettet är det som hästen gillar, PUNKT.

När man väljer bett så är det viktigaste att bettet ligger så stilla som möjligt i hästens mun. När man tar för hårt i en hästmun så måste hästen få lov att gapa, annars gör man den illa i munnen. Man måste veta att bettet drar i hästens underkäke. Vissa hästar har en underkäke som är dragen ur led….

Många som inte begriper bättre sätter på remmar runt hästens nos så att den inte ska kunna gapa när man försöker dra underkäken ur led.

Man kan förvisso få hästen att sluta gapa då men det skadar så mycket annat. Man kan inte få hästen lösgjord om den inet tillåts gapa och greja med munnen när man rider den. Jag har sett nosgrimmor spända väldigt mycket mer än vad man tror är möjligt. När jag var liten så fick jag lära mig att man skulle kunna få in två fingrar mellan nos och nosrem, det är en bra tumregel om man tvunget känner ett behov av att snöra ihop hästmunnar.

Hästen MÅSTE få lov att gapa när vi är på väg att ta för hårt i den. Men risken är att bettet glider genom dens mun och skadar den. Därför är det smart att välja ett bett med långa parerstänger som håller bettet på plats i dens mun. Jag råkade på en massa bett i ett stall så jag filmade lite. Filmen är stundtals av dålig kvalite dock. Men ni kan nog få ut lite av den ändå.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *