Jag har många elever. Vissa jobbar med hästar och jag ska försöka börja presentera duktiga hästmänniskor här, såna du kan vända dig till med förtroende. Jag börjar med Jenny, en tjej som jobbar som massör och akupunktör för häst i Karlskoga.

Att hålla hästen frisk

Alla vi människor som håller på med hästar vill ju att våra hästar ska gå så bra som möjligt oavsett disciplin vi tränar och/eller tävlar. Om det ska kunna bli så är det ett måste att både vi och hästen ska må så bra som möjligt. Hästen ska vara mjuk i sina muskler, stark i sina senor och balanserad i sitt skelett. Det är våra hästar, fram till ungefär tre års ålder… För sedan kommer vi människor och börjar sitta på deras ryggar och ”dra” i deras munnar. Människor som inte är mjuka i sina muskler, starka i sina senor och balanserade i sina skelett. Allt vi är och gör på hästryggen avspeglas i våra hästar. Därför är det otroligt viktigt att vi tränar detta både enskilt och ihop med våra hästar.

För att en häst ska orka bära oss ryttare och kunna prestera så bra som möjligt så krävs det framförallt en sak, KONDITION! En häst som inte har kondition kan man inte kräva att de ska kunna orka ett dressyrpass, en hoppträning eller vad det nu är man vill göra. Om hästens ryttare dessutom inte har kondition att rida hästen så kommer de ihop aldrig att ”få till det”.

Hästmassör och akupunktör Jenny Lindkvist i Karlskoga förklarar hästens kropp på detta sätt:

”Om man tittar på en unghäst i hagen så har den en lång överlinje, bra lyft i sina haser och kan sträcka ut i både ökad trav och galopp. De flesta går inte med halsen hög och böjd om de inte ska imponera på någon annan häst, eller är avlad för det (typ Frieserhästen). Dessa hästar går i en naturlig balans och vinglar inte fram och tillbaka på rakspår. Det gör de för att vi vinglar när vi sitter på deras ryggar. Det bästa som finns för att bygga upp unghästen (och våra hästar som inte fått denna grund) är att rida rakt fram, ut i skog och mark i TVÅ år innan vi börjar jobba dem på banan. Låta dem bjuda i trav och galopp och hitta sin naturliga balans även med ryttare på ryggen. Detta gör även att ryttaren i sin fältsits kommer att finna en naturlig balans rakt över hästen efter längre eller kortare tid beroende på koordination. Tyvärr så fungerar ju inte hästsverige så längre, utan våra unghästar ska visas upp redan som treåringar i dressyr och hoppning. Våra dressyrhästar ska gå i hög form och ”böja” sig runt innerskänkeln. Men vi kan fortfarande se till att våra hästar har konditionen och styrkan att göra detta genom att rida och träna dem till en god kondition i kombination med gymnastikridning på banan. En rekommendation från min sida är att alla tävlingshästar oavsett disciplin (och även deras ryttare) ska kunna ridas 5 mil mellan 4-6 timmar, det vill säga en Clear Round i en distanstävling. Klarar man det är hästen redo för hoppbanan och dressyrbanan.”

Nu är det ju många av våra hästar som tävlar hoppning och dressyr utan den konditionen och klarar det ändå, framförallt eftersom våra hästar är så otroligt snälla. Men ska vi ge våra hästar förutsättningen att klara detta på bästa sätt är kondition otroligt viktigt.

Ytterligare en viktig aspekt till att vi bör ha en god kondition i våra hästar är för att minska fångrisken. De flesta hästar som får fång i Sverige på grund av att de rör sig för lite ofta i kombination med för stor och/eller kraftig fodermängd. Det finns även de som får det på grund av obalans i hormonsystemet, men det är svårare att förutse.

 

 

Behandling av sjuka hästar och förebygga sjukdom

Det bästa sättet att förebygga sjukdomar hos sin häst är att försöka förebygga det genom bra foder i rätt mängd, god kondition, massage, akupunktur, laser med mera. Liksom vi människor mår bra av förebyggande behandlingar så gör även våra hästar det.

Jenny Lindkvist förklarar att med massage kan man förebygga muskelkramper som leder till stela och spända muskler. Med akupunktur kan man förebygga muskelproblem, hormonstörningar, magproblem, mentala problem, eksem och mycket, mycket mer. Men dessa alternativa behandlingar kan naturligtvis även hjälpa när ett problem eller skada uppkommit, naturligtvis alltid efter veterinära åtgärder.

Till exempel har hon under två somrar behandlat en islandshäst som under 20 år haft kraftiga eksemproblem. Under de två år hon behandlat hästen har den knappt kliat sig alls och mår fantastiskt mycket bättre.

En annan islandshäst som fick fång började behandlas två dagar efter utbrottet och som efter 1,5 månad gick ute i en hage och kom travandes mot ägaren.

En arab som fått låsning i SI-led och ländrygg och som redan efter någon behandling rörde sig helt felfritt igen.

En sträckning på insidan bakben på en travare som veterinären befarade skulle ta flera månader att läka ut och som efter tre akupunkturbehandlingar var fri från svullnad och gick rent igen.

Detta är bara några få exempel på vad vi människor kan göra för att hjälpa våra hästar att må så bra som möjligt och därmed ge dem förutsättningar att prestera på den nivå vi vill, vare sig det är promenadridning i skogen, medelsvår dressyr eller något helt annat.

Har du funderingar eller frågor om hästhälsa så kan du gå in på Jennys hemsida för lite mer information samt kontaktuppgifter till Jenny Lindkvist som gärna svara på dem ar efter förmåga.

 

av Lindah

Ett svar på ”Jenny-hästfriskvårdare”
  1. Ja Jenny är bäst! Det är min eksemhäst och min fånghäst hon behandlat. Jag kan bara säja att mina hästar gillar verkligen när hon sätter sina nålar. De nästan somnar när hon satt färdigt. Hon har verkligen räddat livet på eksemhästen som jag hade starka funderingar på att ta bort då hon verkligen led och hade det svårt med klådan. Tusen tack Jenny för att du är så bra för mina pållar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *