Sitter som vanligt och redigerar massa filmer inför onlineutbildningarna. Kan inte låta bli att skratta för jag vet inte hur många filmer jag har på sovande hästar. Man hade kunnat släppa en bomd bredvid dem utan att de hade reagerat när de sover.

Man måste låta dem sova för annars kan de inte ta in alla information. Jag brukar likna hästens hjärna (och vår hjärna med för den delen) vid en dator. När man jobbar mycket med saker som tar stort plats och kräver mycket datorkapacitet, tex bilder eller filmer så så hänger sig datorn ofta. Då är minnet fullt, datorn måste processa saker. Man kan inte stressa en dator för det hjälper liksom inte. Man bör heller aldrig stressa en häst för då fastnar inte inlärningen.

Jag skrev ett inlägg om det för länge sen. Ni hittar det här.

I början när man tränar hästar så här så kan 2 minuters inlärning innebära 10 minuters sovning. Det är värt att ta sig den tiden. Sovtiden kommer att minskas när hästens förmåga att ta emot information har ökats. efter ett tag kan de ta emot enorma mängder information och kanske bara sova en minut eller så på saken.

Det är oerhört viktigt att hästar lär sig slappna av så här. De ska kunna gå från 100 % arbete till 100 % avslappning precis exakt när ryttaren ber om det. Vissa hästar får man aktivt träna på att kunna slappna av. Detta är en av anledningarna till att man aldrig ska använda godis när man tränar hästar. Eller berömma dem alltför mycket.

Man kan säga bra, eller ge dem en klapp men inte gulleplutta med dem i hela ansitet. Det är väldigt svårt att slappna av när man har en människa i ansiktet. Ni som har studerat hästar i hagen eller i frihet vet ju att hästar gärna kliar varandra varsom helst på kroppen men sällan eller aldrig i ansiktet. Det är en mänsklig grej den där fixeringen vid att kladda hästar i ansiktet. Jag personligen hatar om någon kladar mig i ansiktet. En klapp på axeln eller några berömmande ord uppskattar jag men om berömmet består i att kladda mig i ansiktet, då känner jag mig inte direkt avslappnad i den personen som utsätter mig för dettas närhet.

För att en häst ska gå med på att sova bredvid dig eller under dig så måste den lita på att du har koll på dens omgivning. Hästen är ett flyktdjur, den sover endast om någon annan håller koll på omgivningen. Om hästen inte litar på att du är kapabel att hålla koll så kommer den inte att våga slappna av tillsammans med dig. Utan avslappning sker ingen inlärning.

En häst är ett flyktdjur, det får vi aldrig glömma. Hans liv består av att spana efter faror och att fly från dessa. Hästen är alltså ett fredligt djur som bara vill ha lugn och ro och trygghet. att kunna ge sin häst en stund av avkoppling tillsammans med dig är en bra belöning.

Godis då. Varför är det dåligt? Mig veterligen så måste en häst som vågar sova med mig lita på mig, anse mig kapabel och klok, dvs att jag är en trygg ledare. En ledarhäst såvitt jag vet, han tar mat från de som är lägre i rang. Han gör detta utan att fråga, han bara gör. En ledarhäst GER däremot aldrig mat till någon.

Enda gången en häst får mat av en annan häst är när han är en bäbis. Då kan han komma när som helst och hur som helst och kräva mjölk från mamman och han får det. Men när han växer upp är detta ett minne blott OM han inte är en högt rangad häst.

Om du ger godis till din häst som belöning efter träning så kommer han inte att se upp till dig och han kommer inte att ha tid att slappna av och sova eftersom han ju faktiskt står bredvid en vandrande godisautomat med väldigt låg rang.

Jag personligen kan visst ge hästar godis, oftast i stallet efter träning. Då gillar jag att ge hästen en morot. Men det har inget att göra med inlärning eller belöning. Det är mer jag som gillar att ge godis som tack för att jag fick åka på hans rygg.

Sååå, låt era hästar sova under träning, det tjänar ni alla på!!!

Är du nyfiken på att lära dig mer så ta en titt på våra onlinekurser  eller kontakta en av de logiska tränarna.

av Lindah

Ett svar på ”Hästarna bara sover och sover”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *