Det är väldigt vanligt att man ”tar igenom” saker hos hästar. *Tvingar igenom saker. Vi har väl alla hört att hästar är lata och ovilliga att göra som vi säger åt dem? Jag har även hört ordet korkad och dum nämnas i samband med hästar….. Det är väldigt korkat att göra det. Ni kan läsa varför det är korkat här.

De flesta felen en häst har beror på att ryttaren gör fel. Eller fel är dumt att säga. Ryttaren har ännu inte lärt sig göra rätt. Det är ryttaren man måste leta felen hos, inte hästen. Eftersom det ju är så att det är vi, människan som vill att hästen ska göra saker på VÅRT sätt så måste vi ju lära oss, våra kroppar att göra saker på ett sätt som gör att hästen förstår och kan utföra det vi ber den om.

Det är såklart rytaren som ska utbildas så att hon i sin tur kan utbilda sin häst. Man letar fel hos ryttaren. Man funderar sen på vad dessa fel beror på, vad som är ursprunget till felen. Sen tar man ett ”fel” i taget, ser till att ryttaren förstår exakt vilket som är ”felet”, lär henne hur hon istället ska göra.

Här ser vi en liten film när en travare ska lära sig skänkelvikning… Eh, fel, jag menar, det är en film på när en ryttare ska lära sig lära en oskolad travare göra en skänkelvikning :-). Som ni ser så bryr vi oss inte så mycket om utförandet av denna, men vi försöker leta upp ryttarens felaktiga hjälper så att vi sen, på andra lektioner kan ta ett fel i taget och lära om ryttaren så hon ger dessa hjälper rätt. Dessa hjälper kommer sen att kunna användas till allt möjligt i ridningen, inte bara i skänkelvikningen.

Detta kallar jag för att analysera ett ekipage. Det måste man göra med alla nya ekipage, analysera dem.

För er ridlärare, eller ni som vill bli ridlärare så kommer det att komma en onlineutbildning med sånt här. Ni anmäler er till denna genom att skicka ett mail till info@lindah.se

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *