INGEN, och jag upprepar, INGEN behöver hålla med om det jag vill förmedla. ALLA har rätt till sin egna åsikt, och INGEN är tvungen att ändra på sin egna åsikt.
Jag vet att folk älskar att diskutera. Jag älskar också att diskutera, men det är oerhört svårt att diskutera vänligt. För många innebär att diskutera att när ens egna argument inte räcker till för att ”försvara” sin egna åsikt så tar man till personangrepp. Det gjorde jag också när jag var i ”terrieråldern”, typ till jag var runt 25 eller så. Sen insåg jag hur jäkla lite jag vet och blev lite mer ödmjuk och lyssnande. Då började jag söka och leta, testa och pröva och jag har hunnit med en jäkla massa inriktningar och grenar inom hästeriet.
Men jag nöjde mig inte med det så jag började även testa och pröva och utvärdera och lära mig mer om människan för jag insåg redan då att det är vi människor som har brister, inte hästarna.
Först när jag började förstå människan så började jag förstå hästen.

Utefter detta så har jag skaffat mig en egen filosofi som baserar sig på fakta om biomekanik, psyke etc. Vissa saker bara är så. Sen att jag kanske inte gillar att det är så så är det så ändå… Vissa saker hade faktiskt varit bättre att inte veta.
För det var när man kom till vissa insikter som man började SE vilka plågor vi människor i all välmening utsätter hästar för.
Och det är efter dessa insikter som jag arbetar. Jag vill göra världen till en mer hästvänlig plats. Sen att jag på inga vis är fullärd är en helt annan sak. Det jag förmedlar idag kan jag komma på var helt fel i morgon. Livet är ett ständigt lärande och jag lär mig mer för varje dag som går.

Hästfolk älskar att diskutera. I forum och grupper diskuteras det som bara den. En enkelt ställd fråga mynnar ofta ut i personangrepp av helt sjuka proportioner. Det gör att folk inte vågar ställa frågor och det är inte bra för om man inte vågar fråga så får man inget lära sig.

Tex inom dressyren så finns det många olika inriktningar och folk i den ena vill omvända andra till SIN tro, man formligen ÄLSKAR att diskutera skillnader men jag som försöker se det hela neutralt ser bara att man försöker få den andar sidan att förstå hur FEL de gör och hur rätt de själv gör. Jag vet att många älskar dessa diskussioner. Jag hatar dem. Och jag ser hur det förstör grupper och delar oss i läger. Man måste vara FÖR eller EMOT. Varför kan man inte bara se att jaha, inom den grenen gör de så, vad intressant, hur kan jag applicera det på min egen ridning? MÅSTE man tvunget  omvända andra till sin gren?

Jag har ingen greninriktning, jag försöker verka under grenfördelningen. Det vill säga jag försöker förmedla hur man kommunicerar med sin häst. Sen om man vill använda den kommunikationen till western, islänningar, dressyr, skogsmullande, Doma Vaquera, riddarspel, hoppning, WE, akademiskt, trav, galopp etc är för mig helt ointressant.

Hästen har oavsett vilken gren man ägnar sig åt samma signalsystem. Att sen rikta in sig på en gren innebär att lära sig använda hästens signalsystem på ett sätt som gör att den kan formas till den form som grenen kräver, flytta sina ben på det viset som grenen kräver. Men i grunden är hästen skapad som den är skapad liksom.

Så jag skulle vilja kalla mig för Schweiz. Jag är neutral. Jag verkar under alla grenar och inriktningar. Dessa inriktningar intresserar mig inte, jag har prövat dem alla men jag tröttnar oerhört fort. Jag är ärligt talat helt ointresserad av tävlingar och grenar. Det tråkar ut mig till max.

Därav mitt totala ointresse för diskussioner om olika inriktningar. Jag lär ut hur man stärker sin häst (genom att stärka sig själv), hur man lär den att tolka, lyssna på och förstå våra signaler. Sen har jag tack vare att jag prövat alla grenar förmågan att lära ekipage om önskemål finnes hur de formar hästen efter grenen man vill verka i. Men då kommer vi in på mer detaljer och det är individuellt för alla ekipage och något man diskuterar på lektioner, det är alltså inget ämne att diskutera i gruppen på Facebook. Där fokuserar vi på relationen häst-människa OAVSETT inriktning.

Så mitt intresse är hästen och enbart hästen. Hur man gör livet och tillvaron trevligare för hästen.

Mer hästiga diskussioner på Facebook.


av Lindah

Ett svar på ”Alla dessa åsiktskillnader inom hästeriet”
  1. Jättebra skrivet! Håller helt med!
    Jag är själv en sån som tar till mig av alla grenar och kör på mitt. Jag vet hur många olika grenar jag testat men jag tar åt mig av det som passar mig och min häst. 🙂 sedan bryr jag mig inte om ifall andra rider på ett annat sätt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *