När jag är runt och håller lektioner på större anläggningar så ser jag ofta ekipage innan och efter mina lektioner som tränar själv och jag tycker att det är intressant att studera andra som tränar. Dock förstår jag inte VAD de tränar?!?!? De kan sitta i 10 varv på en volt i trav med innertygeln kort och sträckt, hästens hals låst inåt och nedåt, typ som om den har nackspärr. Ryggen på hästen är ju såklart också låst (det är svårt att ha en spänstig rygg om man har nackspärr) och den liksom springer bara med benen och tillråga på allt så sitter ryttaren ner i traven på denna låsta varelse. Tygeltagen ryttarna tar verkar som att man vill behålla halsens låsta läge?!?!?

Jag fattar som sagt var inte vad de tränar och framför allt inte varför? Ibland så ser jag när de skrittar och ska komma in i trav. Då ger de med benen en form av framåtorder till hästen och så fort hästen lyder denna order så verkar tygeln bromsande och låsande och då vill ju hästen givetvis stanna för hästar är lydiga varelser så då får den en framåtorder igen och sen en broms och sen framåt och sen en broms….. Och så fortsätter det varv efter varv efter varv….

Jag kanske är trögfattad som inte förstår vad det är ryttaren vill uppnå, men jag kan garantera er att hästen inte heller förstår vad ryttaren vill uppnå. Den enda ordern som jag kan se är förståelig är just den där om att behålla halsen låst. Det har de flesta hästar också greppat. Att jag inte förstår VARFÖR det ska vara så är en helt annan sak.

Så dagens fundering från min sida är följande.

Har du koll på hjälpernas funktion när du använder de?

Skänkel betyder framåt

Tygel betyder stanna

Men om man ger skänkel och tygel i varje steg på bägge sidorna i 40 minuter…Vad betyder det då?

Tänk om någon gett dig dessa ordrar kostant  i 40 minuter. Hur hade du reagerat då?

”Gå, stanna, gå, stanna, gå stanna, gå stanna, gå stanna…. ”

Jag vet vad jag personligen hade gjort. Jag hade om jag varit häst kastat av idioten som satt på min rygg och gått hem. Förmodligen hade jag känt mig helt värdelös och urkorkad som inte fattade och så hade jag kanske skämts lite för att jag slängde av ryttaren…

Så rannsaka dig själv, tänk, fundera… Ger du för många meningslösa hjälper till din häst? Kan du minimera dina hjälper?

Mer hästiga diskussioner på Facebook

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *