Här lär vi oss hur det känna när hästen inte spårar. Jag upplever att i många fall så känner man bara 29 000 FEL när man rider men man kan inte riktigt urskilja vilka fel hästen faktiskt gör och hur man korrigerar dem ett i taget. Det blir oftast mest så att man ”drar och sparkar” lite godtyckligt tills det känns mindre fel. Men frågan är ju om man verkligen lärt sig något då? Eller om hästen lärt sig något. Han har förmodligen mest lärt sig att när han gör så där så blir ryttaren sjukt obehaglig. Men han har egentligen inte lärt sig vad han ska göra istället. Dock kan väldigt skickliga ryttare praktisera ”gör inte så” ridning. Men då alltid i kombo med att man blir världens mest bekväma ryttare när hästen gör rätt. Det är just det som skiljer en bra färdig ryttare från en dålig. Hur vet man när det är rätt? Hur känns det?

För mig handlar ridning alltför ofta om att man konstant säger till hästen  ”Nej, gör inte så”. Det är enligt mitt sätt att se på saken inte speciellt konstruktivt. Det är smartare att varje gång man rider lära hästen (och/eller) ryttaren att säga till hästen hur han ska göra EN enda sak rätt. Man hinner med ganska många olika gör rätt pass på ett år. Sådan kunskap blir bestående.

Den här ryttaren har en välutvecklad känsel. Inte alla ryttare har bra känsel, vissa får manuellt lära sig känna steg för steg vilket är en lång process. Förmåga att känna hästen hänger oftast i hop med hur väl man känner smärta. Känner man smärta bara vagt, dvs har hög smärttröskel så känner man oftast mindre när man rider. Allt går dock att träna upp till en viss del.

Första fredagen varje månad så startar vi våra ridkurser där du steg för steg kommer att guidas i den långa och svåra konsten att känna. Det är inte lätt, det går inte fort och det kostar dig träningsvärk :-). Om du känner att du är redo för en flerårig utmaning så passa på att anmäla dig. Flerårig kanske du reagerar på? Ja just så, det tar år att lära sig rida, precis som det tar år att utbilda sig till, tja lärare, frisör etc. Bra utbildning tar alltid lång tid. Just nu får du en gratis 4 veckors arbete vid handkurs på köpet. Anmäl dig och lär mer här

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *