Vi fortsätter på utfodringsämnet eftersom jag ser att det finns stora hål att fylla på detta område trots att en enkel googling hade kunnat hjälpa de flesta. Anledningen till att det är så är förmodligen att alla kloka hästkarlar dör ut och inte för sina kunskaper vidare. Det leder till att ridskoleungar lär sig av lite äldre ridskoleungar som i sin tur har lärt sig av lite äldre ridskoleungar……

Vissa människor kan fodra med ögat. Märker direkt om hästen behöver mer protein, energi eller mineraler.  Men de flesta märker inte sånt eftersom de inte vet hur en häst ska se ut och därför inte märker när det blir fel.

De flesta hobbyhästarna i vårt land är muskelfattiga. Många döljer bristen på muskler under ett tjockt lager fett. Feta hästar är en normal syn i vårt land. Så normal att många anser att de normaltjocka är magra. Så illa är det. Det är därför som höanalyser är en otroligt bra grej.

I förra inlägget pratade jag om att olika hö har olika mycket protein och energi innehåll, dvs olika kvoter.

Idag tänkte jag skriva om TS, torrsubstans.

Ett helt vanligt icke inplastat hö brukar ha en torrsubstans på 84 %, vilket innebär att ett kilo hö innehåller 84 % hö och 16 % vätska. Ja, det är sant, hur torrt höet än verkar så innehåller det en hel del vätska.

Hösilage, dvs inplastat hö innehåller oftast mer vätska och mindre hö, dvs mindre torrsubstans. Vätskehalten kan ligga på allt mellan himmel och jord men vi kan säga att den kan ligga mellan 30- 75 % för enkelhetens skull. Vanligt är att man fodrar kor med hö med låg torrsubstans och hästar med högre torrsubstans.

Vad spelar då den här torrsubstansen för roll? Hästar har ett behov av en viss mängd torrsubstans för att hålla sig friska. Man brukar säga att en häst behöver minst 1 kg torrsubstans per 100 kilo den väger. Dock är det önskvärt med lite mer TS än det minimala 1 kg  man kan räkna med 1,2 – 2 kg ts/100 kg häst.

Vi utgår från att hästen väger  500 kg och att vi siktar på att ge 1 kg ts per 100 kg häst.

Uträkning:  5 kg ts/0,84 (ts-halten i hö) = 6 kg hö

Så, om man har ett hö med TS halt på 84 % så kan en häst överleva på 6 kilo hö per dag utan problem.

Men om man istället har ett hösilage med en TS halt på 60 %, hur många kilo behöver han då?

Uträkning: 5 kg ts/0,60(tshalten i hö)=8,33 kg hö(silage)

Om vi har ett hö med en TShalt på 40 %, hur många kilo behöver han då?

Uträkning: 5 kg ts/0,40(tshalten i hö)=12,5 kg hö(silage)

Observera att jag här har räknat på minimibehovet som ligger på 1 kg torrsubstans per 100 kg häst. Önskvärt är att man ger mer, kanske 1,5 eller 2 kg ts per 100 kg häst. Jag brukar själv räkna på 1,5 kg ts /100 kg häst.

Läsvärt om TS

Så svaret på frågan i inläggets titel kan endast besvaras om vi vet vad hästen väger och vilken torrsubstans (tsvärde) höet har.

Inlägg om utfodring på den här bloggen

Jag ger min ponny 7 kg hö och tillskott, är det en bra foderstat?

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *