Veckobrev vecka 13

Hej alla!!! Nu börjar vi närma oss slutet i många av ridkurserna. Nästa vecka släpps sista lektionen, så nu börjar det närma sig ridprovsdags. Det ska bli otroligt spännande att få se era framsteg.

Den här veckan tänker jag göra veckobrevet ganska kort, jag tänker länka till saker jag inte skrivit själv. Först vill jag att alla tittar på den här filmen som visar något som vi ryttare är väldigt intresserade av, eller, vi borde vara det iallafall. Ryggraden, ni vet, den där grejen som vi sitter på och som vi rakriktar. Filmen är oerhört fascinerande att studera.

Ripasso ANATOMICO VERTEBRALE

Opslået af AnatomYoga på 4. august 2015

Därefter så kommer jag visa er en fantastisk artikel. Jag har tidigare länkat till fantastiska artiklar som sedan tagits bort, därför kopierar jag in en del av texten här i inlägget, såna här klokheter måste sparas. Inlägget är alltså INTE skrivet av mig utan ni hittar det här.

 

Hur ryggraden är kopplad till alla organ

Eftersom ryggraden är ett av de huvudsakliga nervcentrum vi har i kroppen är det inte överraskande att alla organ representeras i olika delar av ryggraden.

Kroppen är ett av de mest mystiska fenomenen i världen. Den upphör aldrig att förundra oss med sina perfekt komponerade system och strukturer.

Naturen har inte lämnat något åt slumpen, och ju mer vi lär oss desto säkrare blir vi, för nya sammankopplingar mellan kroppsdelar upptäcks varje dag.

Det mest betydande exemplet är sättet som ryggraden är kopplad till organen i kroppen.

Det är överraskande eftersom ryggraden består av ben, men ändå påverkar organ och muskler, såsom lungor och hjärta.

Tro inte för en sekund att denna koppling är slumpmässig. Man har upptäckt exakta punkter som är kopplade till väldigt specifika delar av vår anatomi.

Som du kan se är det ingen myt att den mänskliga kroppen är en perfekt maskin. Vi är ganska säkra på att den sitter på många fler hemligheter som kommer få oss att tappa andan i framtiden.

Varför ryggraden är kopplad till organen

Orsaken till detta fenomen är mycket enklare än det kan verka vid första anblicken. Ryggraden är vad som håller oss upprätt; med andra ord ger den oss struktur och stöd.

Den består av små ben som stöds och hålls samman av sammankopplade muskler.

När något av dessa ben ligger fel har det därför en effekt på det organ som det är kopplat till.

Det är också viktigt att ta hand om ditt känslomässiga välmående. Ryggraden lider när vi håller fast vid negativa känslor, oavsett om det är stress eller sorg.

Det betyder att emotionell intelligens är fundamentalt för att kontrollera vårt fysiska tillstånd: när vi undviker spänningar i området så förebygger vi att våra vitala organ drabbas av negativa konsekvenser.

När måste din ryggrad undersökas?

När du upplever obehag i ryggraden tar läkare fram en behandlingsplan som koncentrerar sig på områdena där obehaget upplevs.

Åkommor som ofta associeras med ryggradsproblem inkluderar:

Migrän

Ryggen är involverad i majoriteten av all huvudvärk. Muskelspasmer förskjuter benen, vilket leder till åkommor i huvud och ansikte.

Det kan till och med ge dig suddig syn.

Sovande lemmar

Inflammation i halsryggen resulterar i en sammandragning av nerverna. Som en konsekvens blir det svårt för blod att komma till området. När det sker under långa perioder kan lemmarna drabbas och börja förlora sin känslighet.

Problem med att svälja

Det inträffar som ett resultat av cervikal spinal stenos, då ryggmärgskanalen i nacken blir smalare, vilket hindrar de muskler och organ som ansvarar för att tugga och svälja från av fungera ordentligt.

Brist på blodflöde till hjärnan

Muskelspänningar i artärerna begränsar mängden blod som når hjärnan. Effekterna går från måttliga till allvarliga: från övergående yrsel till allvarliga tillstånd som stroke.

Problem med matsmältningen

Inflammation i ländryggen stör matsmältningssystemet, vilket betyder att prestationsförmågan påverkas på olika sätt. Förstoppning är en av de troliga konsekvenserna, såväl som plötsliga fall av diarré.

Snedställning av ryggraden har ett nära samband med organens funktion.


Slut på artikeln. Nu undrar du säkert varför jag skriver om ryggraden. Jo, jag vill öppna ert medvetande för att det är den här oerhört komplexa grejen som vi ryttare sitter på. Jag vill att alla tänker en extra gång innan ni sitter ner i trav, eller när ni trycker hårda sittben i hästens rygg. Fältsits och lätt sits är en himla bra grej.Eller när ni hoppar upp på hästen. För i rimlighetens namn så bör det ju vara samma med hästens ryggrad som det är med människans ryggrad… Många har säkert märkt att ju rakare er häst blir ju snällare blir han och ju bättre tillgodogör han sig fodret, ju finare blir hans päls och hovar. En rak ryggrad ger en frisk individ, oavsett om du är häst eller människa.

Det här är ett bra inlägg att läsa om just uppsittning.

Hur tror ni att hästens rygg mår om vi inte rakriktar den? Jag har skrivit hur många inlägg som helst om rakriktning, jag länkar till några av dem här.

Vad är rakriktning?

Vad är rakriktning?

Alla discipliner brottas med rakriktningen

Ord från elever som går rakriktningskursen

Rakriktning vid hand

Som en sned ryggsäck

Snett bäcken eller olika långa ben

Nu har jag varit hos kiropraktorn så nu är jag rak

Problem med galoppen är egentligen ett rakriktningsproblem

 

Det är en vecka kvar tills Aprilkurserna startar. Det är aldrig för sent att börja rakrikta sig själv (och sin häst). Samtliga kurser är rakriktande sådana.

Nåväl, ha en fin vecka nu alla //Lindah