Rakriktning är att göra hela hästen kropp rak samtidigt som man formar den efter spåret den går på, dvs böjt eller rakt men ibland ska hästen gå böjt med sin kropp på ett rakt spår och ibland ska hästen gå rakt på ett böjt spår 🙂 Enkelt va?




Rakriktning är svårt, supersvårt. Det är enkelt att få hästen att spåra, dvs placera fötterna på ett spår men det är supersvårt att få den att vara rakt innuti, i skelettet samtidigt.

Det finns olika symptom på att hästen inte är rakriktad. Tex att den får ont i ett framben, eller ett bakben. Vanligt är att hästen har ont diagonalt, dvs höger fram och vänster bak t.ex. Det onda kan bestå i kotledsinflammation, eller knäledsinflammation, eller hovledsinflammation.

Vanligt är att hästen får ont i ett framben, det beror på att den inte är rakriktad. En rakriktad häst belastar sina framben lika mycket på höger respektive vänster sida.

Du kan se detta på tex att framhovarna inte är lika stora eller att de inte har samma hovvinkel sett från sidan. Du kan även känna att hästen är galligare eller varmare i ett av sina framben.

Hoven blir större på det frambenet hästen lägger mest vikt. Det är logiskt eller hur?

Du kan vid ridning känna om hästen inte är rakriktad på att den biter sig fast i en tygel, hur den är svår att ställa i nacken, att den har svårt för en av galopperna, går emot en av dina skänklar, skjuter in en bog i ena varvet, placerar dig hängandes på hästens utsida, det är alltså svårt att sitta kvar mitt på den. Den sliter sina skor ojämnt, kanske mer på utsidan på en hov, mer på insidan på den andra, eller så är ena skon tunnare än den andra vid skobyte. Travökningar får ofta galoppinslag os.v.

Du kan se det om du tittar på din häst när den står uppställd.

logisk-ridning-sned-bog

Bilden ovan visar en häst som kanske står så just nu , en s.k ögonblicksbild och det är ju okey om hästen står så ibland, kanske när den böjt hela sin has för att kolla på något men om detta är hästens normala, vardagliga snedhet, då finns det ett rakriktningsproblem. Den lodräta linjen är dragen mellan hästens bogblad, på samma punkt på respektive sida. De två parallella linjerna är dragna från mitten på hoven. Dock är den mest intressanta linjen den översta, den som är dragen rakt upp från mitten av den lodräta linjen. Den visar var hästens ryggrad förmodligen befinner sig. I detta fall så ligger alltså ryggraden inte i mitten av hästen utan förskjuten till en av hästens sidor. Hela hästen lutar. Ni ser att ena hoven är bredare än den andra (den som hästen belastar mest).




Man skulle kunna tro att det här är en ovanlig syn. Det är det tyvärr inte. Detta göra nästan alla hästar, mer eller mindre. De flesta ryttare känner problemet i tygeln som att hästen biter sig fast i en, eller så märker man att det är svårt med formgivningen på volter, speciellt i ena varvet eller så märker man det som svårigheten med att spåra, dvs gå rakt fram. Framförallt så märker man det på att man liksom glider ut på ena sidan av hästen, att det är svårt att sitta kvar mitt på den. Skorna slits ojämnt. Travökningar får ofta galoppinslag.

logisk-ridning-hasten-sparar-inte

Det är det här de flesta ryttare bråkar med hästen om, dvs en sned ryggrad. Man drar på olika vis i dens mun, eller sparkar på olika vis i dens sidor eller så försöker man flytta den sidled på olika vis. Dock har detta föga effekt på hästens ryggrad som ju är det egentliga felet. Bråkar man riktigt mycket med hästen, envisas med att försöka böja hästen, ska ha den att gå på böjda spår så belönas man med tex SI ledsproblem, kotledsinflammation etc. Det är tyvärr som så att för att rätta till hästens rakhet inuti den så krävs en helt annan ridning. Sån ridning som t.ex Charlotte Dujardin är väldigt bra på. Den här omtalade filmen visar denna typ av rakriktning. De andra ryttarna känner problemet och försöker lösa det med hjälp av tyglarna medan Charlotte har andra metoder för att lösa problemet.

Rakriktning är svårt att lära sig, tidskrävande men när man väl lärt sig det så är det inte så svårt, tar inte så många minuter för Charlotte att fixa till hästarna i filmen ovan. En rak häst presterar bättre, ser flashigare ut men framförallt så håller den bättre. Det finns många guldkorn att plocka i att faktiskt lära sig det här. Inte minst för att det gör tillvaron så otroligt mycket lättare för vår gode vän hästen. En rakriktad häst blir lugnare och trevligare men framförallt mjukare att rida samt så slipper den många ledinflammationer. En rakriktad häst är en fröjd att rida. En rakriktad häst är inte beroende av tyglarna för att ridas, det gör det alltså enklare att ge hästen handen.




Logisk Ridning fokuserar på rakriktning av häst och ryttare. Du hittar information om våra ridkurser här.

Om du har en häst som är skadad och ska ha en lång konvalescent så kanske våra Arbete Vid Hand kurser passar bra. En häst som belastat sig fel länge och fått och blivit behandlad för tex en kotledsinflammation behöver lära sig ett nytt sätt att röra sig på, ett mer rakriktat sådant för att inte få återfall. att arbeta hästen vid handen är utmärkt för detta ändamål.

Kurserna startar första fredagen varje månad.

av Lindah