backen

Vissa kallar det för snett bäcken, vissa kallar det för olika långa ben. Vi har det alla, både folk och få. Ett bäcken kan vara snett på så otroligt många vis. Jag har letat upp massa bilder som får tala för sig själv. Vilken av alla muskler som gör dig personligen sned lämnar jag därhän men som ni ser så är det inte en muskel som gör dig snett eller att bäckenet är snett. Det handlar om muskler som samarbetar i en lång kedja som drar hela oss sneda, ända nerifrån fötterna upp till våra öron typ. Never ending story. Man behöver inte lära sig alla namn eller gå in i detaljstudier, man behöver inte bli expert på det. Det ”enda” vi ryttare behöver göra är att jobba på att få dem likadana på att alla sidor så att vi kan bli raka. Då kan vi i vår tur göra vår häst rak genom att vi belastar den jämnt. Lätt som en plätt, eller hur 😉

Här har vi ett roterat bäcken med tillhörande lårben. Det hjälper vår häst att gå ojämnt till handen bland annat 😉

roterat-backen

Roterat bäcken sett bakifrån, ni ser hur mycket följdspänningar det blir? Vad är hönan och vad är ägget liksom?

ryggproblem

Här ser vi  bäcken som är olika högt på sidorna. Det hjälper bland annat vår häst att skjuta ut en bog eller att alltid dra åt ett håll.

snett-backen

Här ser vi några av musklerna som KAN hjälpa bäckenet att bli snett.

inre-muskulatur-logisk-ridning

Här ser vi en annan muskel som KAN vara behjälplig, eller ska vi kala det för bestjälplig?

snedstallt-backen-ryttare

Ännu fler ”hjälpredor”

muskler-manniska

Även inne i oss finns det hjälpredor. De gamla hederliga knipövningarna är ingen bluff *tipsar*.

Om det låter som en övermänsklig uppgift att bli rak så börja med dessa, de är grunden i all ridning. Utan fullständig kontroll på dessa rackarna så blir ridning väldigt svårt. Oftast är de jättestarka på ena sidan och obefintliga på den andra sidan. Träna upp de obefintliga istället för att lossa på de jättestarka.

backen

Så där ja, fler frågor om sneda bäcken 😉 ?

Vet du att det går att jobba bort det här problemet? Det är sånt vi sysslar med på Logisk Ridning. Ta chansen att unna din häst en rakriktad ryttare. Ridningen blir så otroligt mycket trevligare och lättare då.

Hitta en instruktör som kan hjälpa dig med din (och hästens) rakriktning.

Ridkurser
av Lindah

11 svar på ”Snett bäcken eller olika långa ben”
  1. Sjukt bra inlägg! Då ska jag dela med mig jag med. Jag har en ”mild” scolios som i sin tur leder till både roterat bäcken, drar isär muskler samt förskjuter mitt bäcken. Jag jobbar som ryttare, och fy vad jag måste kämpa, alltid fokusera på min svaga sida för att ge hästen bästa möjlighet när jag rider. Jag går hos kiropraktor minst 1 gång i månaden, alltid de sista dagarna innan utsatt möte med kiropraktorn kan jag inte rida mer än kravlöst skritt å trav pga blockering i högra bäcken bladet + höger skuldra axel! Men har man viljan och orken att rida rätt så klarar man de. Men att klara av att rida mer än 3 hästar om dagen helt korrekt är svårt, tyvärr 🙁

  2. Jag får också alltid kämpa för att hålal ihop mig. Jag är grymt avundsjuk på de som bara kan sitta där och åka. Så är inte fallet för mig, jag måste manuellt hålla ihop mig.

  3. Tack för ett intressant inlägg!
    Kan tipsa om att YOGA är ett bra sett att motverka, förebygga och hålla sneda bäcken i schack. Inom yogan gör man bl.a diverse rörelser/ poser som balanserar muskelspänningar, stärker och töjer muskler, skapar utrymme i kroppen och ger skelettdelar möjlighet att hitta tillbaka till sina ”korrekta” lägen. Enda haken är att yoga inte är någon ”quick-fix” utan måste praktiseras regelbundet, precis som ridning. Kan aldrig skada att prova dock:-)

  4. Det finns ytterligare sätt att få en bra sits. Vi kvinnor har det svårare än männen att sitta bra i sadeln. Detta på grund av att våra bäcken kräver en större yta att balansera på ( våra sittben är längre isär) , vi behöver ha mer ” utskuret” för vårat pubisben då det gärna blir för högt i fram och vi får ont ”där fram”. Samtidigt har vi våra låtmuskler placerade med på insida lår ( männen har mer på baksida låret) vilket gör attvi måste ha en smalare ”midja” för att få plats med lårmusklerna. Om vi inte får plats med lårmuskulaturen så pekar tårna utåt. ( tänk er krocken i knäet när lårmusklerna tvingar tårna utåt och vi tvingar dem inåt=förstörda knän). Sist men inte minst- vi kvinnor har en pytteliten svanskota ( för att vi ska kunna föda barn) medans männen har en lång svanskota. Männen får alltså snabbt stöd i sadeln och vi rullar bakåt i all ände innan vi kan få stöd ( vilket vi inte får och varför vi då måste kämpa oss gröna o blå).
    Tipset är att skaffa en sadel som ÄVEN är utformad för en kvinnas bäcken. Schleese/ dk saddles är de enda jag vrt om som har tagit deta i beaktande. Rider i en själv sedan några år tillbaka. Ryggont som bortblåst och jagsom tidigare fick kämpa som en gnu för att sitta rakt kan numera bara sitta där…. O leka.

  5. Den sista bilden, som visar muskler som du rekommenderar att läsaren börjar med för att rakrikta sig själv, är ju häftböjarna/psoas, som på de flesta stillasittande människor är förkortade och orsakar svank. Svank är ju inte hästvänligt. Så varför, egentligen, rekommenderar du att träna upp den svaga sidans psoas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *