Det börjar bli mer och mer populärt att jobba sin häst från marken för att få den att bli rak. Det är jättetrevligt att folk börjar förstå det där med rakriktning, verkligen.

Men jag funderar över en sak. Om man jobbar jättemycket med att få sin häst att bli rak och om man sen sätter sig på den och fortfarande är sitt gamla sneda jag. Har man då gjort hästen en tjänst eller en otjänst genom att göra den rak?

Hästar blir ju som ni vet allt som oftast exakt lika sned som sin ryttare, Som om ryttaren slutar rida ett tag och bara jobbar hästen från marken så blir ju hästen rak för att den slipper bära sin sneda ryttare. Hästen borde rimligtvis bli lika sned som ryttaren igen när ryttaren återigen börjar rida sin häst… Eller tänker jag helt ologiskt här?

Det är enkelt att rakrikta en häst. Men SVÅRT att rakrikta en människa. Och människan är ju den styrande partnern här. Hon styr både medvetet och omedvetet. Så vore det inte smartare att rakrikta ryttaren först?
Det finns en enkel grej som ni kan börja studera hos ryttare, om ryttaren är rak. Det vi ser här nedan är en vanlig syn. Jag har ritat den överdrivet sned så att det ska vara lätt att förstå.

Höjden på ryttarens fötter, befinner de sig på samma höjd?

Lutningen på ryttarens lår, pekar ett lår mer ut från hästen och det andra pekar mer rakt ner?

Ryttarens skinkor, befinner de sig på samma höjd?

Ryttarens midja, är den vikt?

 

Börja kolla på det här så kommer ni att förbluffas över hur få ryttare som faktiskt behärskar absolut grundläggande ridning, dvs att sitta mitt på sin häst.

Kan ni förstå hur absolut omöjligt det är för en häst att vara lösgjord när den har en sned ryttare på sin rygg? Det går liksom inte….

Kanske ni också då kan svara på problemen som ryttare alltid har;

Hästen har svårt att ställa sig åt ett håll

Hästen vill bara fatta en galopp
Och då kan man ju återigen ställa sig frågan om det hjälper sådär jättemycket att ställa hästen i nacken och att be den hålla sin hals böjd? Kan det rentav vara så att det snarare stjälper hästen än hjälper den?

Man kan också ställa sig frågan om det är konstruktivt och klokt att dra i hästhalsar och sparka i hästmagar innan ryttaren är rakriktad….

Hur lång tid det tar att rakrikta en ryttare? Det går ganska snabbt, med gediget hårt arbete så har man oftast lyckats att få bort den värsta snedheten på ca 2 år eller så. Det är med andra ord ingen omöjlighet att bli rakriktad.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *