Man måste rida olika hästar på olika vis. Här kommer tre olika filmer som visar hur man kan rida de tre vanligaste typerna, de Iberiska, Halvbloden och travaren. Målet med all ridning är att få upp hästens rygg, ge den en lååååång överlinje. Då blir den spänstig och hållbar och snäll att rida. De första åren av en hästs utbildning rider man så här.

Här är en film som på ett bra sätt visar hur man kan träna en ung häst av Iberisk typ. En häst av Iberisk typ har naturligt en hög hållning, därför rider man dem inte i samma låga form som man rider tex ett halvblod. Om man hade försökt rida den här i låg halvblodsform så tappar den rygg och bakben. Olika typer av hästar behöver ridas på olika vis.

Här är en film som visar hur man kan rida en häst av halvblodstyp. Ett halvblod är av naturen mindre högställd och rids därför i en lägre form än en häst av Iberisk typ.

Här är en kort film som visar hur man rider en travare. Tyvärr var detta den enda jag hittade, det råder tydligen stor brist på hur man rider en travare korrekt för att få upp ryggen på den så håll till godo med den minst dåliga jag hittade. En travare är gjord för att springa fort rakt fram så dens naturliga läge är att ha nosen låååångt fram, det är alltså där man får jobba den.

Lägger till efter diskussioner i gruppen att Islandshästar bör ridas som en travare. Problemet med Islandshästar är att man måste rida dem väldigt ohälsosamt för att kunna tävla den så som domarna säger. De måste ha kort underlinje som alla andra hästar men även kort överlinje. Det ger ryggkotor som pressas ihop, vilket gör att diskarna går sönder, pressas ihop vilket även ger fruktansvärda skador på bakbenen. Det funkade nog på Island. Man red dem intensivt en period och när de började bli slitna så släppta man dem lösa och slet på en annan häst.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *