Jag funderar ibland över olika uttryck. Ibland förstår jag dem inte. Undertramp och övertramp till exempel. Undertramp gillar jag väldigt mycket. Det innebär att hästens bakben kommer in under ryttaren och bär upp denna. Idealet är att hästen alltid placerar sina bakhovar under ryttarens sittben. Här ser vi en film på ett väldigt trevligt undertramp. Vad som är trevligt är att hästen trampar in under ryttarens sittben. Bakbenen är böjda i alla leder, bäckenet är väl vinklat vilket man bland annat kan se på att hästens sittben (bärbensknöl) pekar neråt vilket gör rumpans bakre del rund och mjuk. Svansen hänger mjukt nedåt och följer med bäckenet ner i varje steg. Det här är ett väldigt bra undertramp.
Notera att det är långt mellan fram och bakben vilket gör att hästen kommer att våga använda sina bakben ordentligt, ta i med dessa. Är detta avstånd för kort så kommer hästen att göra sig sned/stel för att undvika att trampa sig på sina egna framben. Det är svårt att få fram stor energisk gång på en häst som är rädd för att trampa sig på sina egna fötter. Därför så förstår jag inte varför man eftersträvar övertramp.

Övertramp innebär att man vill att hästens bakben ska sättas ner framför framhovens hovavtryck. Det vill INTE jag. För att åstadkomma ett stort övertramp så måste hästen hänga tungt på sina bogar så att frambenen är mer under hästen än framför den.Då får man ju en himla massa bekymmer med sin häst. Den kommer som sagt var att försöka skydda sig genom att göra sig stel på olika vis. Du känner det som snedhet, svårigheter i ena varvet etc.

Ju mer man grejar med innertygeln eller rider från insidan ju mer övertramp får man. Detta är anledningen till att jag lägger stor fokus på att träna hästarna från utsidan. Då får man ett undertramp vilket är det jag vill ha men man slipper övertrampet. Ärligt talat så är det väl enbart dressyrdommare som vill ha ett övertramp? Hästen själv har ingen nytta av det, tvärtom, det gör allting svårare för honom, svårare för dig som ryttare också.

Ja det är såna saker jag funderar på.
av Lindah