Hittade en intressant film om hur man lugnar en stressad häst…… Men den är fel, fel, fel…..  hästen är stressad absolut men det beror ju på att den har SIS (skit i sadeln). En häst går som vi säger åt den, den härmar vår hållning. Om man kör fram underskänkeln så här och låser sitt knä och sin vrist så ber man hästen att göra detsamma. Att gå med spikraka ben och försöka balansera en människa på sin rygg innebär att hästen måste lägga all sin vikt på frambenen och då kommer den att luta, dvs bli framtung.

Att vara framtung (gå på bogarna) innebär att frambenen kommer att hamna långt in under hästen och eftersom hästen har en stor extravikt framtill i form av en lång hals med tillhörande huvud (väger kanske sisådär en 70 kg eller så) så kommer den om den slappnar av att ramla framlänges. Självklart vill ingen häst ramla framlänges och då har hästen två val. Antingen kör den upp huvudet och skaffar sig en underhals. Det är hästens sätt att flytta lite vikt från framdelen till bakdelen. Det är dock inte ett hälsosamt sätt ur uppbyggningssynpunkt. Dock är ju denna häst hindrad från denna manöver eftersom ryttaren har allt fokus på att få den att hålla ner sitt huvud.

Då har den bara alternativ 2 kvar, dvs att konstant springa ifatt sin egen balans. Det är det den sysslar med på denna film. Om den stannar så kommer den att ramla framlänges om den inte få lov att köra upp huvudet och skaffa sig en underhals. Och det hindrar ju ryttaren den från att göra.

Det ryttaren skulle ha gjort är att böjja sina knän och slappna av i vristerna så hade hästen lugnat sig direkt. Jag brukar säga att man ska släppa upp gaspedalen (underbenet).

Det här är en form av lång och låg som är direkt skadlig för en häst. Och dessutom totalt meningslös.

av Lindah

Ett svar på ”Stressad häst”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *