Många hästar drabbas av fång. Det beror oftast på att de är alldelles för feta och rör sig alldelles för lite. Det kan också beror på en låååång vinter där de blivit överfodrade med protein vilket skapar en försurning i kroppen som sen ofta blir till det som kallas IR hästar (Isulin resistenta). Se till att ge massor av kalk och magnesium för att förebygga. Vill du läsa mer om detta så googla på PH värde.

För att bygga upp en bra bakterieflora i magen på hästen så hjälper det inte att ge den magbakterier eftersom dessa hos en häst med dåliga tarmflora kommer att dö svältdöden. Det finsn helt enkelt ingen bra mat för bakterierna att livnära sig på i hästens mage. Det är det som är den störda magen, inte bristen på goda bakterier (detta är ett symtpom på att det finns ingen näring för dem i magen, de kan inte överleva där). Dett är en grovt förenklad förklaring.

De goda magbakterierna måste hjälpas på traven. Dels genom att avsura hästen med kalk (75 %)/magnesium(25 %) i mängd. Sen måste de matas och de äter hel havre (behövs inte många korn), Physaliumfrö, vitkål, gurka etc.

Förebyggandet av fetma är det viktigaste. Låt inte hästen bli fet. Motionera den dels för att slippa fetman men också för att minska slaggansamlingar i hästen.

För att en häst ska bränna fett så är det timslånga rundor som gäller. Efter en timmes motion börjar även den mest feta häst att bränna fett. Att motionera den mindre än en timme hjälper inte så mycket.

Har du ont om tid en dag så rid fort och kort, har du mycket tid så rid sakta men läääänge.

Lycka till i sommar!!!!

av Lindah

4 svar på ”Sommartider inte alltid så bra för hästar”
  1. Hur är linfrö för fångkänsliga hästar? Jag har en äldre herre (islandshäst) som tyvär samlar fett på fel ställe i år, trots liten hage med begränsat bete. Han får linfrö 2 dl året runt för att hålla igång sin mage som han annars blir väldigt hård i. Har sänkt till 1 dl för att jag tyckte han började bli för fet men tyvärr blir han lite hård i magen igen. Han ser dåligt så det är svårt att rida honom ute numera, han måste vara på ”kända” marker som paddock. Så motionera bort blir svårt. Ska defenitivt prova med kalk och magnesium till honom.

  2. Tror inte linfrö har samma effekt. Hård mage betyder ofta att de dricker för lite vatten. Få i den mer salt så den dricker mer kanske?

  3. Frekvensmedicinskanning visade att min häst har magsår, vilket jag misstänkt under en tid. Hon har p g a skada blivit mycket lite riden senaste året och har farliga fettdepåer. Jag har mist min man i cancer och flyttat under samma tid och inte haft tid. Finns ingen som vill hjälpa till med en sjuk häst heller. Hon går på bete halvtid nu med munkorg. Tidigare fick hon ensilage. Nu har vi egen gård och hon har fått torrt hö. Om tio dagar ska vi på återbesök på klinik för skadan.
    Har du något råd för magsår?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *