Det absolut lättaste sättet att skola en häst är att jobba den på töm.

Ironiskt nog finns det ingenting som är svårare för människan att lära sig än tömkörning.

Varför det är svårt att lära sig beror på att handen , som ju är det enda som har kontakt med hästen vid tömkörning, är det sista en människa kan kontrollera. Det innebär att först måste människan vara välskolad själv i hela kroppen , först därefter kan hon skola hästen.

Det är därför som vi har tömkörning som sista kurs i våra arbete vid hand kurser. Då har ryttaren genom många Ridkurser skolat sin ryttarkropp och genom många Arbete vid handkurser skolat sin hand och lärt hästen acceptera olika positioner, böjning etc. Det innebär att när man väl når tömkörningen så är det inte längre så svårt. Hästen kan massa saker och knallar stadigt på så att du i lugn och ro kan finputsa på detaljer. Winwin.

Här ser vi en del av en tömkörningslektion för en elev som är väldigt välskolad numera. Vi , eller rättare sagt jag låter henne upptäcka att man kan ”prata” med tömmarna bara utefter var de är placerade. Ganska coolt. Det svåra med det här är väl att det inte finns någon regel som gäller alltid, idag är det så här, men imorgon kan det vara sådär och på den där hästen så är det så men på den där hästen är det så…. 😉 Pust, där kommer vi till en annan sak som är svår med hästar. Att lära sig känna av, att använda hästen som ett kvitto och facit, att se. Att kunna använda allt man ser och känner av och skapa något vackert av det .

Ps. Vi har skaffat ett nytt onlineklassrum för våra onlinekurser. Det firar vi med att låta alla elever som någongång har gått en kurs hos oss kostnadsfritt gå om den kursen. Du kan läsa mer om hur du gör i detta inlägg. 

Givetvis kan du som är ny och aldrig har gått en kurs här köpa din första kurs. Just nu bjuder vi på en arbete vid hand kurs vid köp av en ridkurs.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *