Det finns vissa saker som jag liksom ofta tänker på och undrar varför man gör dem..

En av dem är tempot. Varför sitta och driva och driva i varje steg? Varför måste allting gå fortare och fortare? Ofta är det till och med så att så fort hästen börjar bära (samling går sakta) så driver man bort det?!?! Why?!?!

För helt ärligt, om man har drivet på en häst varje ridpass i 4 år… Är det kanske inte dags att inse att man måste rida denna häst på ett annat vis? Försök tänka er in i situationen att ni ALLTID, ALLTID blir ombedda att gå fortare och fortare och fortare, dag ut och dag in. Om ni hade varit kapabla till att gå fortare så hade ni ju gjort det efter redan några gångers påminnelse, eller hur? Men om tjatet hade pågått i åratal, då hade ni antagligen blivit avstängda och struntat i tjatet. Precis så gör hästar också. De stänger av känseln.

Jag har sett elever som om de INTE driver så stannar hästen helt…  Jag skojar inte, det är verkligen så. jag blir helt fascinerad över fenomenet.

Hästar är ju vanedjur, så de lärs sig snabbt att sä långe något irriterar dem i sidan så ska de gå framåt. När något INTE irriterar dem i sidan så kan de stanna. Vi har alltså lärt hästen att reagera så.

Detta är ett mönster som måste brytas, helst igår.

Hästen ska gå framåt när vi ber om det och den ska gå framåt tills vi ber den stanna. Däremellan ska ingen angivelse om framåt behövas. Har man sagt trav så ska det vara trav tills vi ber om en annan gångart. Samma sak i skritt och trav. Det är typ dödsstraff på att på eget bevåg ändra gångart och tempo. En enda hjälp säger gå fram, en enda hjälp säger stanna. Thats it. Lyder inte hästen dessa enkla direktiv så är en ponnyspark eller en pisk i röven eller en smackning ett bra val. Observera EN, ponnyspark, EN pisk i röven, En smackning. Inte 433 gnugg med sporren eller 876 juckningar i sadeln. EN enda hjälp.

Däremellan ska ryttaren kunna sitta helt stilla med hela sin kropp och fokusera på tex böjningen, på takten, eller swunget.

Jag ser typ aldrig folk som behärskar detta (förutom Islandsryttare, de brukar ha koll på det där). Och ändå har tex Kyra Kyrklund tagit upp detta för typ evigheters evigheter sen. Hon kallar det sitt ABC tror jag. Det första man checkar av i början på ett pass. Funkar inte det så får man träna på det. Därefter kontrollerar man att bromsen funkar. Därefter sidförande. Det är liksom grundkontroller man gör i början av varje pass. Funkar inte detta klanderfritt så är det detta man får träna på.

Folk i allmänhet verkar inte riktigt ha koll på det där. Jag ser folk som inte har ABC klara försöka rida typ skolor, samling, piaff (jag dog en smula där måste jag erkänna, hästen behärskar inte ens vad en nyinriden 3 åring ska kunna och man tränar piaff?!?!?!)

Så dagens ridtänk blir. En enda hjälp säger framåt till din häst, en enda gång. Följs inte denna order så utdelas EN ponnyspark, EN pisk i röven eller EN smackning. Thats it.!!!! Detta är unghästridning som ALLA hästar som varit ridna mer än typ 4 gånger ska behärska.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *