” Red kallblodet idag. Sist kände jag mest på honom och experimenterade lite. Han blir så väldigt frustrerad när man börjar justera något och jag upplevde att han blev frustrerad av genuin rädsla att ändra sin kropp. Vissa hästar har man upplevt går att justera till höger och vänster utan stora svårigheter (även om det såklart inte på en gång blir en långvarig justering). Med honom insåg jag att jag behövde minska minska och minska kraven tills jag hittade precis hur lite han var bekväm att utföra. Hur lite jag kunde utmana honom med för att få honom att sänka den mentala garden?
Tänkte på ditt inlägg om att öppna och stänga dörrar, han sitter ju fast som faaaasen i bogarna och manken så jag använde den tanken enbart med fokus på dessa. När jag gjorde det minsta jag kunde med mest tanke och en aaaaaning kropp blev han harmonisk och fick eftergift av att bara våga tänka i ny riktning. I slutet av passet så lossade något kring manken varpå jag hoppade av. Väldigt lärorikt ❤️ ”

”Jag tycker det är jättesvårt att släppa vad jag känner från hästen, jättesvårt! Han är ju så snäll så jag upplever inga problem, ska bli spännande att se vad jag får när jag är här och nu, åh, såå spännande!! Jobbet med mig själv just nu är att vara här och nu, ta vad jag får, få bort förväntningar som gör mig besviken. 
Tränar på hästen och stallmiljö och tar med det ut i livet, det är så det brukar bli… Så detta med fokus har spillt över från ridningen till att vara.. Fokusera på att nu sitter jag här och fikar med min häst, nu ryktar jag min häst, nu tittar jag på min fina häst och dricker kaffe…nu smakar min häst på mitt kaffe….andas… 
Jag har två stopp på våra rundor som han alltid får beta på, vet egentligen inte varför, jo sista är på ängen före vägen, sedan är vi vid stallet. Inbillar mig att ramlar jag av så kommer han att stanna och beta där och inte dra järnet över vägen och bli överkörd.
Vi har gjort så i ca åtta år, ska bli spännande att se om han går på bättre när jag fokuserar på första ängen…”

” En tanke från igår. Vid ett av djurmötena så kände jag att det blev lite bakåttänk och jag kände själv hur jag började trycka pållan framåt med muskelkraft. Och ju mer jag tryckte, desto mer bakåttänkande blev det ju så klart eftersom de är mottrycksdjur. Vi hann kanske gå 10 meter innan jag mental kopplade vad som höll på att hända. Spiralbrytande lösningen blev fältsits. Det funkade väldigt bra, handbromsen släppte 😉 ”jag ska inte fastna i spänning! Jag ska inte fastna i spänning! Jag ska inte fastna i spänning!”

” Första ritten. Bestämde mig för att rida ut i vårt nygamla grannskap. Hästen har inte gått här på ca 1,5 år. Det var en rolig och spännande erfarenhet. Han gick bra fram även på ställen där han tidigare brukade stanna och kräva mycket övertalning. Han gick lite snett på vissa ställen för att kunna titta (tittig häst) men jag lät honom gå så eftersom han gick fram med bestämda steg. 
Kan man använda detta på hund också? Kan vara värt att pröva.
Vi höll oss på den bestämda vägen och han gick fram. Jag tyckte det märktes på honom att han var säker på vägen men ville ha lite koll på det som dök upp på sidan (en parkerad lastbil). ”

Fokuskursen som är helt online kan man starta när man vill eftersom den inte är tidsbunden. Du får 7 lektioner som du kan göra när du vill och hur ofta du vill. Du får dessutom bjuda med en kompis att gå kursen med dig. Priset är endast 400 kr. Du kan läsa mer om kursen här

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *