Kolla speciellt på när hans häst backar när han tar lite, lite nätt i den. Det beror på att han har uppnått det man ska. att tygeltaget tar direkt i hästens bakben. Det är det man vill. Man ska hålla hästens bakben i sin hand. Då får man så här fina läta ryggningar. Om ni kollade på dressyrVM som ju (tyvärr) har visast på tv så kan ni jämföra deras ryggningar. Det ser ut som att ryttarna  försöker dra en lastbil med släp bakåt utan att släppa efter på handbromsen. Då har man INTE lyckats få dens  bakben i sin hand.

När man tar ett tygeltag så ska hästens förhållande mellan huvud och hals inte ändras. Ett tygeltag ska be hästens rygg att komma upp. Det är ganska svårt om man är van vid att rida hästens hals/huvud istället för dens rygg. Man måste skola hästen till detta. Den gör det inte naturligt.

Tygelridning gör att kontakten med dens bakben bryts av. Då blir varje tygeltag bromsande på frambenen. Sägar/bänder man i varje steg som ju brukligt är så bromsar man hästens framben i varje steg. Och voila, ett dressyrekipage redo för VW har skapats.

För er som vill fördjupa er så har jag skrivit lite om att gå på tygeln här.

Det här inlägget är också läsvärt

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *