Jag känner ett behov av att skriva av mig på ämnet foder eftersom okunskapen är enorm. Man kan inte svara på frågan i titeln på detta inlägg, det är omöjligt. Jag förstår att det finns galet många som inte förstår detta så jag tänker försöka mig på en enkel grundläggande förklaring där jag enbart pratar om protein kontra energi.

Hö innehåller olika mycket näring beroende på t.ex när och var det är skördat, vilka gräs/örter som ingår i höet. Vi tar BARA upp protein och energi idag annars blir det för komplicerat.

Hö 1.

Smältbart protein :21 g/kg  (ett kilo av detta hö ger 21 gram protein)
Energi: 7.4 MJ/kg  (ett kilo av detta hö ger 7,4 mj, dvs energi)

Om du ger din häst 10 kg av detta hö så har du gett den 210 gram protein och 74 MJ

För varje kilo hö du ger så får hästen i sig 21 gram protein och 74 mj (energi) vilket man kan översätta till en kvot som du räknar ut på  följande vis:  Vi delar proteinet 21 gram med energin 7,4 . Dvs 21/7,4 = 2,83

Kvoten på höet är 2,83

 

Hö 2.

Smältbart protein: 69 g/kg (ett kilo av detta hö ger 69 gram protein)

Energi: 7,7 MJ/kg (ett kilo av detta hö ger 7,7 mj, dvs energi)

Om du ger din häst 10 kg av detta hö så har du gett den 690 gram protein och 77  MJ

För varje kilo hö du ger så får hästen i sig 69 gram protein och 7,7 mj (energi) vilket man kan översätta till en kvot som du räknar ut på  följande vis:  Vi delar proteinet 69 gram med energin 7,7 . Dvs 69/7,7 = 8,96

Kvoten på höet är 8,96

Hur tolkar vi då dessa siffror? Vi har alltså två hö, det ena har en kvot på 8,96 och det andra har en kvot på 2,83

En vuxen häst i normalt arbete brukar man rekommendera att den ska ha ett hö med en kvot på 6

Avelsston och växande unghästar brukar behöva en kvot på över 8.

Om höet har en kvot på under 5,5- 6 så måste man komplettera det med proteinfoder.

Så fort någon säger proteinfoder så börjar folk skrika LUCERN, ge Lucern. Men det är inte alltid det är ett bra val. Eftersom även proteinfoderna har olika kvoter.

Normalkvot för Lucern (kan variera dock)

Energi 8,5 MJ

Protein 110 g 

Kvot: 110/8,5=12,94

 

Soja är ett annat proteinfoder som har följande värde (kan variera)

Energi: 14,6 MJ

Protein: 381 g

Kvot: 26,09

 

Potatisprotein är ett foder med extremt hög proteinhalt.

Energi: 12,5

Protein: 672 g

Kvot: 53,76

Olika proteinfoder behövs för att komplettera upp olika hö. Ju mindre protein där finns i höet ju högre kvot krävs på proteinfodret för att balansera upp totalen.

Steg ett för att räkna är att googla runt på vad din häst behöver baserat på vikt, ålder och aktivitetsnivå. Sen är det bara att räkna, och fundera. Kom ihåg att här tar jag bara upp protein och energi, det är väldigt mycket mer man måste räkna på, men det hade blivit för omständigt att skriva ut allt här. Jag är dessutom inget proffs på detta område, jag kan bara den absolut grunden (och knappt det ;-)). Så ser du fel i denna text så snälla rätta mig gärna. Mitt enda mål med detta inlägg är att få folk att sluta skriva frågor som :

Jag ger min häst 8 kg hö och så får den nypon, msm etc. Räcker det eller ska jag ändra på något?

Den frågan är nämligen ungefär lika dum som frågan: Om 8 elefanter går in i en hiss, hur påverkas gråsparvens födointag om jag har en lila hatt? Det är en s.k intefråga 🙂

De två höanalyserna vi kolla på i detta inlägget. Hö 2 hade varit perfekt åt växande unghästar. En vanlig ridhäst hade förmodligen blivit fet på det. Hö 1 hade varit katastrofalt till en växande unghäst medan ridhästen förmodligen hade blivit fet men muskelfattig på det.

Bra länkar

Hästens utfodringsbehov

Mer inlägg om foder på den här bloggen

Min häst får 8 kilo hö om dagen, räcker det?

Jag är ingen foderexpert så om du hittar något fel i det jag skriver så upplys mig gärna.

av Lindah

2 svar på ”Jag ger min ponny 7 kg hö och tillskott, är det en bra foderstat?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *