Kim på PA Häst – Logisk Ridning i Värmland och Närke bjuder på lucka tre i vår adventskalender.


Sadeln. Den glider fram. Den glider bak. Den glider höger. Den glider vänster. Kan den inte bara ligga stilla?! ?
När en sadel glider betyder det att något lutar lite, dvs en sida är hög och en är låg. Det kan också betyda att det ligger mer vikt i en vågskål än en annan. Och sadeln, den lilla rebellen, den vill alltid vara så nära marken det går, tack vare vår frienemy gravitationen.
Utöver det vi nu vet om att hästen övar sin oliksidighet mest jämt, vilket påverkar höger och vänsterglidandet, så har vi ju fram-bak glidandet. Vad är det då? Det borde ju betyda att framdelen eller bakdelen blir väldigt låg? Exaktamento, det kan hända. I alla gångarter, men särskilt i galopp, är det lätt att hästens framdel blir låg. I en dynamisk galopp är det en naturlig del av stegfasen i sprången, men också extra lätt att vi råkar förstärka just den delen.
Vet ni att det är fullt möjligt att samma sadel kan glida på hästen med en ryttare, medan den kan ligga stilla med en annan? Och det fina med det är att ALLA kan lära sig att hålla sadeln mitt på hästen, genom rakriktning och balansering. ? I galoppen så är målet att träna på så vis att den framåtlutandet minskas och försvinner.
PSST. Glöm inte utlottningen av lektioner eller 50% rabatt på onlinekurser. ? För att vara med – rapportera om dina analyser och funderingar kring kalenderns innehåll, berätta vart i Sverige ni finns (vilken instruktör är nära er) och dela inläggen ? Första dragningen sker imorn!
Har du någon gång ridit och sadeln glidit? (oavsiktligt rim 😉 )
; ) Har du märkt om det skiljer sig mellan olika hästar, olika aktiviteter?

Vill du vara med och rösta så gå in och kommentera direkt i inlägget.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *