Lucka 23. Hej, idag är det Leena ifrån Umeå som skriver .

Nu är det snart dags att fira jul i stugorna. Men innan du gör det så vill jag ge dig ett litet tips som kan spara mycket frustration för dig och din häst. Om du studerar din häst från sidan och fokuserar på frambenens läge. Står frambenen rakt ner, dvs helt lodrätt från bål till hov eller befinner sig den nedre delen in under hästen, det som kallas för att hänga över sina bogar?

Vissa hästar står alltid så och vissa skiftar. Det man bör veta är att en häst som står med frambenen in under sig kommer att vara snabb och springig och oftast hård i munnen eftersom den liksom ramlar framlänges. Huvudet kan komma att hållas högt för att förlora den tappade balansen eller så använder den ryttarens händer att hänga i medan den springer.

Således är det en dålig ide att ta en avslappnande uteritt när det lutar på detta vis. Däremot så är det en god ide att ta sig en koordineringsträning i paddocken, att liksom vända rätt på steken igen.

Om hästen däremot står på raka fina framben så är det guldläge att ta sig en riktigt mysig avslappnad eller för den delen fartfylld uteritt, din häst kommer med största sannolikhet att vara både spänstig och välbalanserad och mjuk och fin i munnen eftersom han har balans.

Att tänka så här är smart. Att studera sin häst dagligen för att komma på vad den möjligen kan tänkas vara med på att träna idag.

#logiskridning #rakriktning #sitsträning #ryttarträning #ryttarutbildning #ryttarutveckling

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *