En häst är en häst oavsett vilket yrke du ämnar ge den eller till vilket yrke folk anser att den är född till.

En häst är ett flyktdjur på fyra ben. Den har ett skelett som ser ut så här.

hastskelett

När vi sätter en ryttare på detta skelett så tappar skelettet balansen och blir så här. Det liksom lutar sig framåt, tappar balansen, blir framtung. Frambenen hamnar bakom dens bogar. Då kommer hästen att ta upp sitt huvud för att inte ramla balansen. Om hästen inte förstår att den kan ta upp huvudet för att hålla balansen så kommer den att försöka springa för att återfå balansen.

framtungt-skelett

Om hästen kör upp sitt huvud för att hålla balansen så är det vanligt att man sätter på den en stjälptygel, eh, förlåt, hjälptygel kallas det i dagligt tal. Eller så börjar ryttaren dra handen bakåt eftersom hon anser den svårt att få till att ta stöd i tygeln. Då blir hästens skelett så här. Notera hur hästens svankar, hur magen hänger och att svansen pekar uppåt och att hästens nacke inte är högsta punkten. Det här vill man aldrig se en ridhäst göra. Araber är undantaget möjligtvis då de är byggda med svansen uppåt.

pa-tygeln

Då kommer många på att den inte går på tygeln och antingen så fortsätter ryttaren dra ihop hästen och då blir den så här.Notera hur hela ryggraden lutar neråt, som en rutschkana. Här har ni svaret på varför dressyrhästars sadlar ofta glider framåt.. Hela hästen lutar ju framåt nedåt. Man kan enkelt dra den här hästens nos bakåt så att den går på tygeln men då kommer nacken inte att vara högsta punkten så som den ju alltid ska vara.

logisk-ridning-dra-ej-nosen-bakat

Vissa ryttare kommer nu att få protester av hästen. Den blir en ”dum häst”. Man liksom känner att man måste göra något åt det här, man forskar lite och får reda på hur man kan åtgärda det här problemet med hästen som vägrar gå i form, undviker bettet, vräker sig på bettet, etc. får reda på att hästen måste gå lång och låg eller med huvudet på snedden  eller att den måste skifta mellan att ha huvudet åt vänster eller höger i varje steg och man kan tex ta till redskapet sågen för att uppnå detta. Det går ut på att man växelvis tar händerna bakåt eller uppåt  i syfte att få hästen att göra saker med sin hals. Man kan också använda en halsförlängare eller en graman eller en chambong eller en… Tja, det finns många stjälptyglar uppfunna för detta ändamål.

Tänk om folk istället kunde börja lära hästar att balansera sig själv. Tänk vad trevligt allt vore då.Då tar det förvisso längre tid men hästen får inte ont och den blir inte ”dum” och bråkig”.

Varför blir det så här? Varför funkar det inte att kräva undertramp och en viss form på halsen? På grund av hästens fysiska byggnad. Den är inte byggd för att bli bärig för att vi drar i dens hals. Ju mer du drar i halsen på olika vis ju mer låg blir den framtill. Vansinnigt enerverande eller hur?

logisk-ridning-dra-ej-nosen-bakat

När ska folk inse detta? Såg ett sånt bra inlägg på Facebook. Heja Anders säger jag, heja dig!!!

Ett bra sätt för att hålla koll på hur mycket vikt din häst flyttat bakåt är att kolla på dens skor. Om tådelen är mer sliten än traktdelen så är den fortfarande framtung. När den är i balans så slits skorna jämnt.

Jag studerar hästar jämnt och ständigt, det är typ min hobby. Så vitt jag kan se och förstå med min ringa kunskap detta så är det man egentligen vill åt hos hästen det är uppresning av bogen. Jag tänker mig att om hästen hänger för tungt på sina bogar  så kommer vinkeln mellan överarmsbenet och underarmsbenet att bli väldigt liten. Det är så som överdrivet sprattlande dressyrhästar ser ut typ. Eller hästar med dålig gång, såna som är låsta. Man vill att frambenen ska lyftas som om någon höll i ett snöre och lyfte framknäet rakt uppåt.

skelett

Ju större den vinkeln blir ju lättare är hästen på sin framben och ju mer vikt bär han bak. Jag brukar prata om den röda linjen. Den ska bli mindre och mindre framåtlutad ju mer utbildad hästen blir, dvs den ska sträva mot att bli parallell med marken. Då får hästen så där lätta fina framben som knappt nuddar marken.Och jag tror att det beror på den där vinkeln jag skrev om innan. Det är ganska logiskt att ingen hjälptygel i världen kan ändra på den där vinkeln. Utom möjligtvis en lyftkran som lyfter hästens bröstkorg uppåt 🙂

hastskellet-rod

Kolla lite på Googelbilder på hästskelett så öppnar ni era ögon för att se bättre.

Tänk så mycket gladare hästar vi hade fått om vi på allvar började förstå att det där grejandet med formen på hästens hals skadar hästen mer än det bygger upp den…

av Lindah

10 svar på ”Lär dig se hästen”
 1. Jag är tråkig och vill ha källOR på att en häst som utbildas enligt ditt tänk får förslitningsskador mer sällan. Att testa själv håller inte heller, om du jämför hästens skelettbild med en på en människa kommer du se olikheter som gör att vi inte har samma rörelsemönster. Sen är jag nyfiken på det att du anser att en häst inte kan gå i balans med en böj på halsen. Anser du att elithästarna (tex Santana, Valegro, Undercover) går på bogarna, som i dina illustrationer? Jag ser nämligen ett vinklat bäcken, undersatta bakben och tempo. Alla ryttare som inte är du ägnar sig inte åt handridning och fokus på nacken. Faktum är att de flesta ryttare gör inte det, utan det är sätet som ska arbeta med hästen.

  I mitt fall föll din jämförelse på bild 2. Min häst kom upp sig i fronten i och med att den fann en balans.

 2. Alla såna där frågor och svar som du efterfrågar lär jag mina elever. Bloggen är endast till för att väcka folks tankar och få dem att fundera över saker. Den är inte till för att lära folk saker eller att överbevisa skeptiker. Har du redan ett fungerande koncept som du är nöjd med så fortsätt med det. Vi lever i ett väldigt fritt land som innebär att man får tro på precis vad man vill. Så fortsätt rida och träna precis som du vill. Är du fullt nöjd så finns det ju ingen som helst anledning att ändra på något, eller hur?

 3. Intressant är att den senaste forskningen som gjorts med hjälp av höghastighetskameror visar att hästar inte flyttar vikten någonting oavsett vilken form de blir ridna i. Den enda formen man såg någon form av förflyttning av vikt var när hästarna gick ”ur form” med ”för” högt huvud då vikten flyttades något bakåt. Men då felbelastade de på andra sätt istället. Mycket ”sanningar” inom ridsporten som egentligen bara baserats på gammla teorier och tyckande…

 4. Jag har inte skrivit att jag tänker göra annorlunda, jag har efterfrågat bevis för det du lägger fram som en sanning. Hur får du mitt svar till att jag ev är missnöjd med min träning? Jag frågar ju vad som säger att din är den enda rätta, som inte är skadlig för hästen vilket du påstår i inlägget. Eftersom du inte kan möta mina frågor om jag inte betalar för det får jag ge upp. Tillhör inte skaran som anser att ridning kan läras ut över nätet.

 5. Det beror på att det tar några år att faktiskt flytta vikten bakåt. Inget man kan göra på ett pass eller på ens 10 pass. Det är därför de inet kan mäta det med kameror.

 6. Har du sett hur westernhästar är byggda? De är t ex 130 i mankhöjd och 145 i korset…de går och är avlade framtunga och de ska inte ha ” vackra” framben, finns inte en tävlingsklass som de ska gå i högform eller visa några fantastiska rörelser. Reininghästar och kohästarna skall gå lång och låg för den uppgift den skall utföra men den skall som vilken annan häst som helst inte gå på bogarna för det. Den skall fortfarande arbeta med rygg och rumpa. Om den går på bogarna kan den inte kontrollera kon , spinna eller slidestoppa. Då kommer den stoppa på frambenen, den kommer att snubbla på frambenen i spinnen samt förlora massa tid om den vänder en ko med bogen. Du har sett antingen för dåligt skolade hästar eller ryttare när du uttalar dig om att de går i en framtung form.

 7. Anser du att elithästarna (tex Santana, Valegro, Undercover) går på bogarna, som i dina illustrationer?

  Så Totilas som får i rollkür nu för tiden får inte alls förböjd heller eller!? Det är skillnadmellan fiktion och verklighet. Böjer du dig fram och går så blir det enligt fysisk enkel lag att du blir tyngre fram än om du får upprätt. Behöv ingen geni för att veta detta.

  Hade du varit en utbildad ryttare som kommit långt så hade du kunnat det här i sömnen utan bevis. Det är inte bara ”sommaflickan” som hittat på någonting utan det är såhär det är. Fråga din ridskoletränare och du får samma svar.

 8. http://www.alltomhastar.se/artiklar/hastfakta/debatten-om-dressyrhastens-form-vad-handlar-den-om-egentligen/

  Bild nr 6 är den du berättar om när din häst kom upp och hittade balans (i bild nr två i det här inlägget) Hade det varit jag så hade jag inte hoppat över alla viktiga moment som att arbeta korrekt med ryggen och hitta balansen i kroppen först, innan jag tillät hästen höja huvudet där för att hitta balansen, och hoppa över alla viktiga moment på vägen. När hästen inte går i den formen, vad hädner då? Nej just det, gör om gör rätt 🙂

  Och föresten, du fick lite källor där ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *