Det här med ridrelaterade skador på häst och människa är intressant, man kan rida bort de flesta (om det inte gått för långt).
Ta tex kotledsinflammation. Man kan rida dit en inflammation på 20 minuter utan problem. Och rida bort den lika snabbt om man upptäcker den i tid. En led består av två skelettdelar som möts. Om de möts exakt så som moder natur tänkt så tåler ledytorna hur mkt belastning som helst för ledytan är förstärkt och gjord för att tåla tryck och glid från sin skelettgranne.
Men om hästen belastar sig fel, dvs att kanske insidans muskler är för korta så kommer ledytornas mötesplats att förskjutas och då möts benen på ett ställe där skelettet inte är förstärkt. Då slits detta, blir inflammerat och låter man det fortgå så kommer kroppen i förstärkningssyfte att bygga på med brosk (broskutskick)för att motverka slitaget på skelettet.
Men motsatsen kan också ske, dvs att hästen har snedbelastat sig och byggt upp förstärkande brosk och om man börjar rida den eller träna den så att den belastar sig mer jämnt så kommer kroppen att sluta producera förstärkningsbrosk och om man bygger upp hästens rakhetsgrad sakta men säkert så kommer brosket den redan byggt upp att efter ett tag försvinna och man får en rak häst.

Vad man ska ha i huvudet är att skelettet i sig kan egentligen vikas åt vilket håll som helst. Det som bestämmer hur en led ska böjja sig är musklerna. Så det är alltså musklerna man måste förändra för att avlasta en led. Är en muskel på ena sidan spänd så måste muskeln på motsatta sidan också spänna sig för att hålla emot. man måste alltså få den muskeln som är för kort att länga sig så att den mothållande muskeln kan slappna av.
Ett exempel på detta är ryggsmärtor. Det kommer nästan aldrig från ryggen utan det är framsidans muskler som dragit ihop sig så att ryggmusklerna får hålla emot detta. Man kan massera dessa ryggmuskler och få dessa att slappna av men effekten blir ju då bara att framsidans muskler kan dra åt sig ytterligare. Därför är inte massage något som botar saker, men det lindrar värken som andra muskler skapat.

Pust… Det är mycket att tänka på…

Mer hästiga diskussioner på Facebook


av Lindah

2 svar på ”Kotledsinflammationer och ryggvärk”
  1. […] evigheter. men man KAN rida bort hältor, man kan rida sin häst ohalt. Har den broskpålagringar (läs mer om detta här) så går detta att bota, eller iallafall göra mycket bättre. Hästen bygger på brosk när den […]

  2. Hej! Vad menar du med framsidans muskler är spända om hästen har ryggsmärtor? Vilka muskler är det? Min häst har haft svåra ryggsmärtor hela livet sen travet. Söker all hjälp jag kan få! Laserbeh. Equiterapeut massör och akupunktur fungerar inte.. otroligt tacksam för svar! Mvh /Fanny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *