Ett bra sätt att bli medveten om sin hästs snedheter är att kolla om man kan få honom att gå  rakt fram, stanna på rakt spår och starta på rakt spår UTAN att dra i snörena för att styra hans huvud. Att dra i snörena gör vi ryttare för att vi saknar koordination i vårt bäcken och i vår midja.

Notera hur mycket hästen grejar med sin mun och notera att detta ignorerar vi totalt. Det en häst gör med mun och hals och huvud är bara symptom på obalanser i resten av dens kropp. Notera också hur formen på hästens höjs framtill och hur hans bakben börjar bära när han får koll på sina bogar. Man kan säga att han börjar bära och då kommer han bort från att hänga i tygeln, voila, så skapar man en innertygel. Fast i detta fall fick hästen två innertyglar eftersom han kom upp från bägge tyglarna.

Om man vill ha böjning i hästen så behåller man denna bärighet på insidan och så ber man den att inte bära så mycket på utsidan utan istället skjuta på och därmed komma fram till yttertygeln. Plättlätt, eller hur;-)?

 

www.lindah.se

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *