När man tränar hästar så är det viktigt att tänka på vad som är rimligt att respektive häst kan klara av. Speciellt gäller detta formen. Formen…. Ett ord som ofta, ofta skadar hästar. Visste ni att alla hästar inte ens kan ”gå på tygeln” utan att få ont?

10647135_272671666262419_7946275553333452948_n
Här ser vi en häst som har svårt för att gå på tygeln. Det ser man tex på att ytan som benen står på är mindre än vad hästens kropp är lång. Frambenen befinner sig långt in under hästen. Manken är ”nertryckt” mellan dens bogblad. Hästens översta del av halsen är kort vilket innebär att för att få denna hästen att gå på tygeln så måste man dra dens nos bakåt. Då kommer den tex att få lite svårt att andas och svälja. och tack vare att dens framben befinner sig långt in under den så kommer den att ramla framlänges om man drar den i munnen. Då kommer den att lösa detta problem genom att springa fort. Att springa fort är ett sätt för hästen att återfinna sin balans. Vi människor kan då uppfatta att den är hård i munnen, eller att den biter sig fast i bettet. En sån här häst blir lätt passaktig eller så kommer den att ramla ner i trav eller galopp när du ska försöka tölta. Detta leder lätt till att man drar ännu mer i tyglarna och problemet förvärras. Det är mycket svårt att matcha en sådan här häst. Det lättaste är att göra den till en ren passhäst. Övriga gångarter är för svåra.

Logisk Ridning Islandshäst 1

Här ser vi denna häst i en gångart som vi kallar skrölt. Banan är för dagen tung så den blir passaktig. Skrölt ska egentligen gå sakta, sakta, Skrölt befinner sig i gränslandet mellan skritt och tölt, men som jag skrev ovan så försöker en sån här häst att lösa alla problem genom att springa fort. Svårt att kunna bromsa utan att skada. Oerhört svårt.

Den här hästen däremot, det är en häst som är född för att gå på tygeln. Hans ben står på en yta som är större än vad hans kropp är. Han behöver aldrig springa för att hitta sin balans.Hans Manke är väl uppe. Hans hals är lång på ovansidan vilket gör att han mycket enkelt kan stoppa in i domarnas pepparkaksform utan att lida för det. Eftersom han inte behöver spänna sig för att hålla balansen så kommer han att få en trevlig ren tölt utan några som helst problem. Det här är en lätt häst.
Logisk ridning islandshäst

Här ser vi den här fine hästen skrölta. Det ser kanske inte så imponerande ut men om ni kollar på hans bakben så är de så smidiga, så mjuka och så otroligt bäriga. Skrölten har för avsikt att stärka hästens bakben och få den bärig. Detta uppdrag är enkelt på en sån här häst.

Så, vad har du för häst? Ställer du orimliga krav på den?

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *