Något som de flesta känner till är det här med att vika sig i midjan, alla gör det och de flesta retar sig lite mer eller mindre på att de gör det.

Att vika sig i midjan är en livräddningsreflex som träder in när du inte sitter mitt över din häst. Du ser förklaringen på denna reflex i filmen nedan.

Det här är ju helt logiskt. Klart som korvspad att vi inte vill ramla av. Det är väl superbra att vår fantastiska kropp har såna här finurliga mekanismer. Dock är det kanske inte speciellt bra för hästens hälsa att vi har de här mekanismerna eftersom det gör att det går ju alldeles utmärkt att rida fast man viker sig i midjan. Det gör att vi kan ta oss runt en sväng som på bilden nedan utan att ramla av. Ni ser att hela hästen lutar inåt. Då lägger den en massa vikt på sitt innersta framben vilket bland annat är upphovet till kotledsinflammationer. .
lutande sväng

Kotledsinflammation är ett oerhört smärtsamt tillstånd för en häst. Det intressanta är att denna anledning till åkomman sällan nämns. Man brukar skylla på massa annat. Typ så här kan det låta. Länk.

Lederna i hästens ben är s.k gångjärnsleder, de kan böja ihop sig och dras ut raka. De är inte som tex höften eller axeln en kulled som kan böja sig åt alla håll.
Så om man tvingar hästen att ta sig runt en sväng så här så ber man leden göra det omöjliga.

I en led så finns det en glidyta som är väldigt, väldigt stark och som tåler i princip hur mycket belastning som helst. Denna glidyta sitter så att det endast är när skelettdelarna möts exakt så som det är tänkt som den fungerar. Om hästen av olika anledningar belastar sig ojämnt eller snett så kommer skelettdelarna att mötas lite utanför det tänkta starka spåret och då blir det inflammerat på väldigt kort tid.

Hur tror ni att det påverkar hästens leder att gå så här i en sväng? Exakt, det blir ajajaj.

Om man har en häst som får kotledsinflammation så är det en bra ide att se över sin sits och att undvika att rida på böjda spår tills man behärskar det mest grundläggande som finns, att sitta mitt över sin häst.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *