Det här är ett 14 årigt Islandssto som har en väldigt bra trav, ovanligt taktfast. Senast jag var uppe i Umeå och tränade dem så var fokuset att få bort stumheten i fronten. Det gjorde vi dels genom att använda min favoritövning ”halslängning via pressening” men även med hjälp av Cavelettibommar och en lockande tränare i markhöjd framför 🙂 Alla sätt är bra utom de dåliga 😉

I passet innan så tränade vi in ryggning som vi sen (efter ca 10 minuter in i filmen) använde för att förflytta hennes tyngdpunkt bakåt i både trav, tölt och galopp. Det börjar bli väldigt stabila gångarter här.
Sista passet ägnade vi åt ännu mer halslängning. Halslängning är sånt vi göra när resten av hästen är klar så att säga. Jag tycker inte att man behöver ägna framdelen och halsen någon större energi innan man har en stabil häst med stabila gångarter. Då blir det mest bara framtungt. Halsen är det sista man finslipar. Kronan på verket, pricken över iet  ;-). I våra utbildningar så är det helt okey att hästen går med lite för kort hals och till och med med underhals under tiden man tränar dens kropp. Det är ju det lättaste som finns att ordna till halsen när resten av hästen är rätt.

Det är lite samma som i min ryttarutbildning, sista kursen är just träning av ryttarens hand. Det är där detta ekipage är, eller rättare sagt det är den kursen som är nästa i ordningen för dem. Snart ett färdigt ekipage 🙂 med en färdig beridare 🙂

Det ska bli jättekul att träffa detta ekipage nästa gång, vad har hänt då? Det är så oerhört roligt att ”mina” ryttare börjar kunna göra lite roliga saker nu, inspirrenade för mig som tränare som liksom började på noll med en hel massa ekipage för ungefär 3 år sen. Det tar tid att skapa ryttare, tid att träna hästar. Om man unnar sig att faktiskt låta saker ta tid så får man riktigt trevliga och hållbara hästar som man kan ha roligt med i många år.

Dessutsom så är det så vansinnigt lyxigt att träna ryttarna som gått kurserna. De har full koll på sina kroppar, de kan ta alla instruktioner plättlätt. Det var ju lite därför jag skapade mina onlineutbildningar, jag insåg att det inte alls är svårt att träna hästar. Däremot är det sjukt svårt att träna hästarna när ryttarna sitter och stör dem uppe på ryggen. Det är ryttarna som har problem, sällan hästarna. Tänk på det nästa gång du bråkar med eller klagar på din häst. Vad är det för fel du gör som får hästen att bråka med dig?
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *