Vet du om att man kan gå på väldigt olika sätt? Vet du om att du går olika med höger benet jämfört med vänsterbenet? Vet du att detta påverkar hur du rider… Sjukt störigt eller hur.

Går du ojämnt med dina ben och höfter så kommer din häst att gå olika med sina ben och höfter. Detta kan ju gissningsvis skapa olika rakriktningsrelaterade problem 😉
Att benen kan gå så olika beror mycket på dina höftleder. Det är en kulled, så det innebär att den kan röra sig på väldigt många olika vis. Du kan se hur lårbenet (Femur) har en kula i sin översta del. Denna kula ligger i en ”skål” i vårt bäcken. Kulan gör så att lårbenet är väldigt rörligt.

höftled

Väldigt rörligt… Om det inte vore för musklerna. Musklerna kan vara tajta och bråkiga och nästan cementera fast höftleden så den blir stel och orörlig. Då kan inte benet röra sig utan att höften följer med och god ridning blir omöjlig.I slutet av filmem nedan så ser ni hur jag simulerar orörliga höftleder. Det ser ni på att jag blir väldigt sned när jag rör mig på massa olika vis, jag viker mig i midjan, roterar min ryggrad etc. Även hästar gör detta. Ni känner det som att han höjer eller sänker en rygghalva, att ni liksom hamnar på utsidan om hans rygg när ni försöker utföra böjande rörelser (galopp, skänkelvikning, skolor, volter etc). Det beror på stela muskler. Som tur är så är muskler påverkbara, man kan träna dem att bli lösare.

bäcken

Om du tränar på att gå rakt så kommer du att kunna rida bättre. Jag roade mig med att filma lite på dagens tur på löpbandet. Have fun 😉 Rörelsemekanik är faktiskt väldigt intressant. Du kan se samma tendenser hos din häst om du börjar studera det här. Du kan dessutom se att din häst är en spegel av dig… Frågan du ska ställa dig är om du är en bra spegel för din häst…
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *