För att kunna träna en häst så effektivt som möjligt så är det av största vikt att vi vet hur hästen fungerar. Ett vanligt fel man gör är att man tänker att hästen fungerar som en människa, eller så försöker man kanske träna hästen så som man lärt sig träna sin hund.Många har fastnat i träsket av att träna hästen så som han eller hon säger och får man problem så frågar man runt lite och det lustiga är att precis alla har olika svar. Vad är rätt? Vem har rätt? Det vet man inte, men man bör nog istället fråga sig NÄR det är rätt att göra si och när det är rätt att göra så.




Man bör alltid använda sig av minsta motståndets lag. Detta gäller ju inte bara vid hästträning utan det gäller ju på alla plan i livet. Det blir liksom enklast så. Så hur fungerar då vår gode vän hästen? För att få reda på detta så är det smart att ta sin kaffekopp och studera hästar när de är som naturligast, dvs i hagen. Det är inte naturligt för en häst att gå ensam i en liten frimärkshage så studier där kommer inte att göra dig klokare. Leta reda på en grupp av hästar som går tillsammans i en stor hage.

Vad gör de? När gör de?Ni kommer att komma på flera saker, t.ex att de gör sällan samma sak längre stunder. När de äter så flyttar de runt varandra  på ett för oss människor tämligen oorganiserat sätt. Många människor kan bli lite irriterade när deras egna häst konstant blir flyttad på, de tycker att det är taskigt. Men för hästarna är det här fullkomligt logiskt. Den som äter först bestämmer. Den bestämmer vilken höhög den vill äta från och när den vill flytta på någon annan häst för att kunna göra detta.

Hästar som funnit sin plats i hierarkin flyttar sig ledigt och lätt utan att direkt sura nästan innan de blir ombedda att gå medan vissa hästar blir uppenbart irriterade av att flyttas, de kan lägga bak öronen, hota lite med ett bakben eller vifta surt med svansen innan de till sist motvilligt flyttar på sig. Grejen är, det som vi människor kanske inte alltid förstår är att just den hästen som surar och inte vill flytta på sig, det är den som de högra rangade hästarna flyttar mest på. Varför? För att den ännu inte rättat in sig i ledet, den tar sig friheter som ligger över dens behörighet/grad. Hästarna fostrar varandra genom detta flyttande. Den hästen som flyttar sig redan innan en annan häst kommit dit, han vet sin plats i hierarkin och har köpt hela konceptet. Den andra däremot, den som inte vill flytta på sig, han funderar fortfarande på hur han ska kunna kringgå systemet och klättra upp i graderna/rangskalan.

Gissa vilken av hästarna som vi människor har problem med? Den oflyttbara såklart.Han har ännu inte accepterat sin plats i rangen. Man kan välja själv att bråka med hästen men det är ju så tråkigt och jobbigt och faktiskt ganska oeffektivt när vi människor gör det. I en hästflock så hjälps alla till att flytta omkring på de bråkiga. Det sker dygnet runt vilket gör att hästen snabbt tvingas inse var hans plats är. Vi människor kanske flyttar på vår häst en eller två timmar per dag, eller, i ärlighetens namn så kan det vara så att hästen flyttar på oss en till två timmar om dagen 😉 . Det hjälper inte direkt upp vår sak om jag ska vara ärlig.

Det värsta med det här är att de flesta människor har ingen aning om hur hästen bollar runt med oss. Vi är ju så otroligt lättflyttade tycker hästen. Och vi, vi protesterar inte direkt eftersom vi inte ens märker att han flyttar på oss. Men flyttar på er gör han och det leder till att hästen är den självklara ledaren i er lilla flock.




Om du då sen hoppar upp på hästens rygg och ska ha honom att lyda, göra saker då är det självklart att hästen protesterar. Många ryttare har världens problem där uppe på hästryggen, de bråkar järnet varje dag om formen, farten, hästätande brevlådor, etc och i vissa fall så kan de faktiskt med hjälp av olika redskap (hårda bett, nosgrimmor, spö, sporrar, hjälptyglar) lyckas få hästen att göra vad de vill under ridturerna. Men hur tror ni att hästen egentligen upplever det när du som enligt honom är en flyttbar lydig varelse, dvs helt klart underordnad honom i rang, sitter och leker galen varelse på hans rygg och tvingar honom att göra saker som du inte har befogenhet till?

Han kommer ju att försöka fostra dig tillbaka i ledet och bli ännu värre med sitt runtflyttande av dig.

En sak till förstärker hästarnas överlägsenhet mot oss människor, och det är utfodrandet. Vi ger ju hästarna mat, flyttar oss för dem när de får äta. I hästflocken äter de högst rangade mest och först. Så själva fodrandet förstärker faktiskt hästens ranghöghet i jämförelse med oss.

När man ser det så här så är det inte alls konstigt att vi har problem med våra hästar eller hur?

Hur får man slut på det där runtflyttandet av människa då? Först måste du bli medveten om det. Hästar flyttar oss mestadels med bogen. De liksom föser oss i sidled och om det inte funkar så använder de sin långa hals för att kasta sitt huvud mot oss. Oftast så är det hästen som bestämmer var man går. Vi kommer förvisso oftast til målet vi har föresatt oss men linjen är inte rak och du tar alltid fler steg än hästen.

Här ser ni en film på ett barn som leder en häst. Hon vill såklart inte bli knockad av ett stort hästhuvud så hon har tagit bägge tyglarna i handen och ser aktivt till att hålla hästens huvud borta från sig. Barnet vet inte att detta är rätt, hon bara gör så för att det känns bra. Hon är närvarande. Hästen får reda på att han ska ha sitt huvud rakt fram, inte viffta omkring med henne. Barnets hand verkar och har som utgångspunkt sitt läge mitt mellan hästens bogar. Det är där vi vill att en ridhäst alltid ska ha sitt huvud.

Det är en bra grej att börja med. Se till att hästens huvud alltid är placerad mitt på dens bog, dvs med rak hals. Om hästen knockar dig med bogen så korrigera det genom att placera tillbaka hans huvud mitt framför bogen.Om hästen försöker knocka dig med sitt huvud så korrigera tillbaka det genom att placera det mitt framför bogen.

Ni fattar konceptet? Huvudet ska befinna sig på en rak hals och exakt i mitten av dens bogar. Låter ju inte så svårt säger du säkert. Och nej, det är inte speciellt svårt men sen ska ni gå på en rak linje också. Ni får inte gå som om ni är fulla. Och just där så inser du hur galet mycket din häst puttar runt på dig. Varje dag, alltid.

Så steg 1 till att ta lite kontroll över hästen är att börja leda den korrekt. Du ska kunna gå på en rak linje exakt bredvid din häst utan att bli knockad av ett hästhuvud eller av en bog.

Det låter löjligt enkelt det här men faktum är att om man är konsekvent med detta ledande så kommer på sikt era ”ledarskapsproblem” att minska.

Nu vet jag att någon kanske säger att jag håller på med Nh så min häst får inte gå bredvid mig, han ska gå bakom mig. Ja det ska hästar också kunna göra så klart. De ska kunna gå exakt där man ber dem att gå. Det lättaste sättet att inte bli knockad av bogar och huvud är att ha hästen bakom sig. Men det kommer inte direkt att göra något för er ridbarhet. I en flock så går sällan ledarhästen först. Hon skickar oftast fram en lägre rankad häst och så tar hon eftertruppen och ser till att ingen blir kvarglömd.

Det är därför som många hästar bråkar om att gå ifrån stallet när ni vill rida ut. De vill skicka fram en lägre rankad varelse först, dvs dig. Du har ju sällan några problem med att leda hästen från gården om du går först.

Hästar är ytterst kloka djur. Du kan förvisso pryla dem till att göra vad du vill. De är kloka så de inser att bättre fly än illa fäkta men för varje gång du gör så sjunker du på rangskalan. Så givetvis så prylar man aldrig en häst som inte vill gå ifrån gården. Du hoppar av, belönar han för att han är klok och så går du själv först. Det visar honom att du lyssnar på vad han försöker säga. Hästen kommer att tycka att du har bra omdöme.Men lär jag inte honom att det är han som bestämmer då? Han VET redan att han bestämmer, det är bara du som inte fattat det än. Det enda du kan göra är att rätta in dig i ledet och jobba långsiktligt på att få en bättre relation.

Har du tänkt på vad det är du gör när du försöker få din flock att gå ifrån gården, stallet, flocken? Du gör så som hästar gör när en flockmedlem beter sig extremt illa. Då jagas han ut från flockens trygghet och tvingas befinna sig i utkanten av flocken, helt oskyddad från alla rovdjur. Att bli utskickad ifrån flocken är ett hemskt straff för en häst. Och det är just det du gör när du försöker få honom att gå ifrån stallet. Om han litar på dig så kommer han att följa dig, men om han inte litar på dig så är det no way in hell som han frivilligt lämnar gården, stallet, flocken. Men som sagt var, man kan pryla hästar till det mesta men tänk två steg längre. Hur påverkar det er relation?Dåligt, bara dåligt.

Därför gör vi aldrig så. Vi jobbar med att få hästens förtroende men utan att låta honom putta omkring på oss. Det är inte lätt men det är grunden till bra hästträning. Det är det som är viktigast för mig. Utan en bra grund blir ju allting så onödigt svårt.

Det är aldrig för sent att börja gå tillbaka till grunden. Alla våra kurser tar dig tillbaka till den viktiga grunden. De startar första fredagen varje månad. Du kan läsa lite om det på länkarna nedan.

Alla information och prov för handkurser hittar du här
All information om ridkurserna samt ridproven hittar du här.
All information om horsemansshipkurserna här.
All information om Kroppsmedvetenhetskurserna hittar du här.




av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *