Detta är väl ett problem som de flesta folk brottas med. Det löses på olika vis. Jag skrev ett inlägg om det för ett tag sen. Ni hittar det här.

Här kommer en liten filmsnutt om hur man kan analysera en hästs snedhet.

Mig veterligen så ägnar man några år att få hästen till den tygeln han undviker. För problemet är att han inte vill/orkar/kan gå till en tygel.
Symptomet är dock att han biter sig fast i den andra (fast det gör han ju inte kom vi ju fram till i det ovan länkade inlägget)

Problemet uppkommer av att hästen är sned, att bakbenen jobbar på olika vis pga av snedheter och rotationer i hästen ryggrad och bäcken.

Problemet förstärks av ryttarens snedhet och rotationer och oliksidighet.

Sett ovanifrån så kan en sned ryttare på en sned häst se ut så här. Överdrivet ritat så att det ska vara tydligt att se och förstå.

sned häst, logisk ridning

 

Efter måååånga timmars träning under några år så kan man med lte tur och skicklighet uppnå det här. Det är dit vi vill.

rak häst, logisk ridning

Som ni ser så sitter problemet inte i tyglarna utan i resten av hästen. Kraften kommer bakifrån och går framåt så man kan säga att framåt, d.v.s hästens mun är målet för kraften. När kraften når hit så är målet nått.

Då kan vi börja dansa med vår häst. Det är dock inte gjort i en handvändning.

Man börjar alltid att rätta till kraftkällan vilket är hästens bäcken. Det innebär att först måste ryttaren rätta till SIN kraftkälla, dvs sitt eget bäcken (det är sån ryttarträning som jag sysslar med, det som man lär sig på mina kurser).

I bäckenet sitter bakbenen. Det är dessa som man skolar till olika saker.

En skolad häst ska kunna gå i höger varv och i vänster varv. Men oftast så är hästen byggd för att alltid gå i vänster varv (eller höger).

Det innebär att om vi har en vänstervarvsformad häst så har den ett vänster bakben som är bra på att vara ett innerbakben (dvs detta tar korta steg) och ett högerben som är bra på att vara ett ytterbakben (dvs detta tar långa steg).
Detta innebär att allt är frid och fröjd i vänster varv. Men om vi försöker gå i höger varv så får vi problem eftersom innerbakbenet är bra på att ta långa steg och ytterbakbenet är bra på att ta korta steg. Det blir mest bara kattskit av det hela.

Man brukar säga att en häst har 4 bakben, inte två. Eller så kan man säga att hästens bakben måste kunna fylla upp 4 funktioner.

Vänster bak måste i vänster varv kunna fungera som ett innerbakben.

Vänster bak måste i höger varv kunna fungera som ett ytterbakben.

Höger bak måste i höger varv kunna fungera som ett innerbakben.

Höger bak måste i vänster varv kunna fungera som ett ytterbakben.

Förstår ni hur jag menar? Ett bakben måste kunna på kommando fungera både som ett innerbakben och som ett ytterbakben.

För att skola hästens bakben att vara ett ytterbakben så använder man skolan Sluta. Slutan förstärker ofta skritt, galopp och tölt.

För att skola hästens bakben att vara ett innerbakben så använder man skolan Öppna. Öppnan förstärker ofta traven.

Detta är ganska enkelt att förstå. Jag har skrivit lite om volter här om du vill fördjupa dig.

Om hästen inte har skolats till att ha fyra bakben då kommer vi inte ha lika mycket häst i bägge tyglarna. Det är ju klart som korvspad eller hur?

Så nu kommer ni att springa till stallet och träna bakben så det bara sprutar om det. Träna flitigt i några år. Men glöm inte att DU, ryttaren först måste kunna rida. Dvs att i alla ögonblick som du sitter på en hästrygg så måste du vara liksidig, aldrig vika dig i midjan, aldrig sitta i bavikt, aldrig jucka, svanka, såga bända, sparka etc. Det är väldigt svårt att rida bra. En konst som få behärskar.

Men efter att du lärt dig rida, då kan du börja rida skolor. Efter några års arbete så får man en väldigt trevlig häst.

Men nu slumpar det sig så fint att om du inte orkar lägga några år på att först lära dig själv rida och sen lära hästen att den har fyra bakben, då kan du skaffa dig såna här grejor. Då behöver man inte lägga så lång tid på att lära sig rida. Det är helt fantastiskt.

Det värsta är att hur otroligt korkad den här uppfinningen än är så kommer folk att köpa den. Även efter att ha läst detta jag skrivit så kommer folk att köpa den….. För man tror att om man bara får koll på sina händer så blir allting bra….

Mikrougn existerar inte bara för människomat….  Nu lanseras den för ryttare också….

Länk till en fantastisk uppfinning som gör att man slipper lära sig rida och man slipper lära sig rakrikta en häst. Länk
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *