Jag får mycket förfrågningar främst från små ponnyridskolor där man efterfrågar lektioner för barn. Det största problemet dessa ridskolor har är att ponnisarna är bråkiga och skämtar aprilo med barnen. Och det är ju just där svårigheten med barn ponnisar ligger. Barnen kan inte rida och ponnisarna vill inte lära barnen rida. Ponnisarna vill äta gräs, typ. Vi har generellt sett alldeles för dåligt utbildade ponnisar.Det innebär att det inte blir så mycket egentlig ridning utan mer en grej där man lär barnen att hindra ponnyerna från att göra ponnysaker som att äta gräs, slänga av barn, skrapa av barn mot staketet, dra iväg med barnen…. Tja, jag tror att ni vet vad jag menar.
Jag har varit på en del ridskolor för att kolla läget. Om man lyssnar på lektionerna så känner iallafall jag ett visst obehag. Instruktioner som haglar fritt är t.ex:

”gå på honom mer”

”låt honom inte komma undan”

”sparka hårdare”

”håll emot”

”använd spöet”

”korta tyglarna och sparka på, han går ju och sover”

Folket på läktaren hejar på när ridläraren utdelar dessa order som lär barnen bestraffa ponnisarna. Jag får alltid en bitter eftersmak när jag besöker ridskolor….

Helt ärligt, är det verkligen det här vi vill lära våra barn? Att bestraffa ponnysarna för att de är …ehm..helt normala ponnysar?

Mest fascinerad är jag faktiskt över instruktionen ”korta tyglarna och sparka på, han går ju och sover”…

Korta tygeln betyder broms, sparka på betyder trampa in mer under dig (om man trycker till en muskel så drar den ihop sig, dvs att om man sparkar en häst i sidan så ber man bakbenet komma fram). Dvs ingen av dessa instruktioner är egentligen en gas. Snarare en dubbel broms. Det är inte så konstigt att ponnysarna blir less på detta efter ett tag. Det hade jag också blivit.

Vi har väl alla sett ponnyakuten? Där fortsätter ponnymisshandeln. Eller, det är ju ingen medveten misshandel, men i mina öron så ser jag bara outbildade ponnysar som ska tvingas till saker av barn som egentligen inte kan rida. Barn som saknar balans och barn som blir instruerade i hur de ska få ovilliga och stela ponnyer att göra olika saker.

Varför är det så viktigt att barn ska kunna göra en massa avancerade saker och hoppa höga hinder med ponnysar som inte ens är korrekt utbildade för att kunna göra dessa saker?

Det borde rimligtvis vara viktigare att lära barnen balans, samarbete och känsla. Om barnen flänger runt på stela ponnysar så blir det så de är vana vid att hästar ska kännas. De lär sig att det är normalt att man måste tvinga ponnysar att göra saker. Kan det vara därför det sen blir så få svenska ponnyryttare som har framgång på stor häst sedan? De har en för dålig grund helt enkelt.

Kan vi sänka kraven för våra barn? Kan vi lägga ner tid på att lära våra barn samarbete istället för våld? Kan vi lära barnen älska hästar?  Känna hästar? Förstå hästar? Umgås med hästar?

Att vi vuxna sätter ett koppel på hästen/ponnyn och leder ut dem i naturen och låter barnet åka häst, känna häst, stanna och käka lite blåbär ute i skogen? Hälsa på livsfarliga ponnyätande får?
Kan vi sätta barnet på hästen och låta barnet åka på hästen när vi longerar den? Lära barnet hålla balansen i fältsits, inte låta barnet skumpa runt på den stackars hästryggen i nersutten trav…. Jag har aldrig förstått varför barn ens måste sitta ner i trav?

Kan vi låta barnet leka tillsammans med oss vuxna med hästen lös?

Kan vi lära barnet hur man leder en bråkig oskolad unghäst?

Kan vi lära barnen hur man longerar en häst?

Kan vi ibland låta barnet kommma med ett eget förslag på vad man kan göra med hästen en regnig kall dag i ridhuset?

Kan man låta barnet vara delaktig i att miljöträna hästen i alla möjliga och omöjliga situationer?

Svaren är som ni ser JA på samtliga mina frågor. Vi kan lära våra barn precis vad som helst. Man måste inte följa normen som råder. Vi måste inte lära barnen att tvinga hästar till att göra en massa saker som varken ponnyn eller barnen behärskar. Man kan helt enkelt stå emot den breda massan och lära våra barn bli hästmänniskor.

Är det fler som vågar följa den här vägen och bryta rådande normer?
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *