Något av det roligaste jag vet är att läsa små rapporter från eleverna om deras med och motgångar. Här bjuder jag på några.

Logiskt Riden travare

Idag har vi fotat hästarna. Vill med jämna mellanrum fota för att kunna gå tillbaka och jämföra skillnader. Så här är dagsformen.  Inte illa för en ”avdankad gammal travare”! Logisk ridning är det enda som gett mig dom resultaten jag vill ha, ser med spänning fram emot att fortsätta vår resa och utvecklas tillsammans!
Ojojoj, idag har jag ridit rakt , serpentiner o voltspår med bara bäckenrörelser. Vilken känsla när hon stilla o fint följer mitt bäcken o till slut ser jag hennes öga som blinkar förnöjt. Helt fantastiskt eftersom hon tidigare varit så stressad !!!!! Efteråt gäspade o gäspade hon o var så skönt avspänd – LYCKA
Ibland måste man skryta lite..Nyss hemkommen från årets sista tävling (distans). Gick i mål på en pigg och fräsch häst som spurtade förbi 2 araber och knep 3:e platsen! Har startat 4 gånger i år och det har resulterat i en 6:e plats, 2:a på DM i småland, lag-SM silver och nu då 3:e plats. Totalt 260 godkända kilometrar i år.

En mycket viktig bit har varit den logiska ridningen, utan den hade han högst sannolikt fortfarande haft sned öm rygg och dålig framåtbjudning, och jag hade haft lite halvtaskig sits. Han rör sig väldigt lätt och fräsch nu, även efter 5-8 mil.

Så även om jag efter 1 år ännu inte är färdig med travkursen så är jag väldigt nökd med resultatet av kurserna

Igår när vi var ut och red tränade vi traven på bortvägen och skrittade mestadels hemåt. Och det kändes verkligen som att det lossnade massor!
Växlade mellan fältsits och lättridning. Vi har haft stora problem med traven som alltid funnits men varit väldigt stor och obalanserad och minsta lilla jag tappat balansen blivit tölt/pass istället.
igår blev det väldigt lite av det och dom få gånger det hände kunde vi hitta tillbaka till traven utan att gå ner i skritt först. Jag kunde tom spänna rumpan lite smått
Hemväg skrittade vi som sagt och tränade på grund och för första gången hade jag ett bra framåtsug i tyglarna (eller hur man nu ska beskriva det)
Hela ridturen kändes så otroligt bra och det är så kul att rida!
Sen somnade hon och sov säkert 20 min!!

Startat upp min unghäst, 5 år, så smått. Mest skrittat små 10-15 min pass i skogen varannan dag med fokus på att sitta stilla, mitt över etc.

Har också tränat lite på att hitta traven vilket går bättre och bättre. Blev lite förvånad igår när jag saktade ner till skritt och upptäckte att skritten blev klockren med en tydlig åtta efter travpasset. Är det vanligt att traven förbättrar/lösgör skritten?

Som bonus var jag själv också mjuk i kroppen och full av energi när jag kom hem. Var KUL detta är!!! Hoppas på fler liknande upplevelser framöver

Godafton. Det är så roligt att läsa era rapporter, nu tänker jag delge min!
Idag har det blivit två träningspass. Först en 3 km powerwalk på eftermiddagen där fokus låg på att vicka på rövva och att få höger stortå att lyda. Kom hem med ömmande rumpmuskler. Går man på motionsbanan när alla andra är på jobb kan man liksom vicka på lite mera utan att nån ser. (sitter väl mest i mitt huvud kanske….)
Ikväll blev det Ponni-ridpass. Vi tränade på vänd snett igenom med M-ben och övergångar. Kände att promenaden verkligen gjort nytta, bäckenet lydde mig nästan alltid och jag fick ner min högra stortå bättre än annars. M-benet hjälpte mig väldigt mycket på våra svåra punkter av ”ridbanan”, där ponnin oftast vill glida iväg åt något håll. Hon är riktigt svår att sitta på just nu, är som att sitta på fyra hästar samtidigt emellanåt, så snabb hon är på att ändra om snedheter och bogar för att försöka glida dit hon vill. Men vi vinglar allt mindre trots det! Min blick har blivit bättre, och därmed lite bättre fokus också. Vi SKA DIT, punkt och slut. Jag har mentala koner utplacerade överallt på backen! Ponnins trav har börjat bli jäkligt häftig, och galoppen vid uteritter börjar nästan kännas som storhäst-galopp (tyyyyyyp)!

Vill berätta lite om min andra häst  också. Vi travade en längre sträcka för första gången igår! Han har äntligen fått på sig det han behöver på fötterna, och jag börjar våga trava på uteritterna, rakt fram. Han är lite stel och behöver lite tid på sig att bli varm i kläderna, men han ömmar inte längre om tassarna vilket är sååå skönt! Han är fantastiskt rolig att sitta på när vi tränar hemma, men svååår. Han är typ 10 meter lång och det är svårt ibland att få alla kroppsdelar dit man vill. Han vill gärna böja på halsen, så jag försöker hålla honom rak och få fram nosen. Han är lätt att samla (har jag upptäckt nu först, efter 6 år!) men han vill gärna krulla sig. Där tänker jag pinnar till tyglar för att få fram nosen och upp nacken, det funkar riktigt bra. Han känns inte lika ”rak” som ponnin, men han lossar snabbare och snabbare för varje gång, plus att han skiftar snedhet flera gånger varje pass. På honom kan jag träna på att länga ut min innersida av högerben, ner till stortån, lite bättre eftersom benet hänger lite (hrrrm…) mera rakt ut.

Nu blev det ju för jäkla långt, men det är så skönt att få rapportera av sig till likasinnade ibland när man bara håller på för sig själv i skogen! Tips på hur man får magmuskler att sluta bränna så förbannat emottages med tacksamhet!
Jag är helt säker på att ”någon” vill utmana mig att lära mig så absolut mycket jag kan just nu. Så fort jag tycker mig ha löst en utmaning med någon av hästarna och varit ruskigt kreativ (tycker jag själv då) så kliver en annan av hästarna fram och bjuder på nya svårigheter. Så fort jag upplever att det kört ihop sig så går jag tillbaka till övningar vid hand. Det är helt oslagbart . Jag har en unghäst som jag har dåligt tålamod med när hon är ofokuserad. Mest för att hon faktiskt inte var sådan innan utan det är ganska nytt. Hon letar ursäkter för att slippa göra lite jobbiga saker. När jag sitter på då blir jag så irriterad och är dålig på att hantera det snyggt. På marken är det en helt annan sak. Där har jag helt annan kontroll och fler verktyg som ändå är justa mot hästen. Vill jag inte att hästen ska vända sig åt ett visst håll (för att det händer något spännande där) så ser jag ju till att den inte gör det. Sitter man på tycker jag alltid att de lyckas sno runt, om inte annat med halsen. På marken ”stör” jag den då ur sin fixering med lite små övningar tex lite bogflytt, eller kräva oskruvande bakben (ur vid hand 2). Jag bara fortsätter oavsett hur mycket hästen än vill glo på annat. Det är extremt effektivt när man lärt sig flytta ett steg i taget och INTE låter dem böja på den där jäkla halsen. Det behöver inte bli helt perfekt heller upplever jag för att fylla funktion . Jag hade väldigt gott om tid idag och ville verkligen nå fram till den här damen lugnt och metodiskt. Givetvis var alla andra hästar knäppa i hagarna runt omkring och hjälpte till som störande moment . Nu tog det ändå inte så lång tid egentligen och på slutet longerade jag henne lite, bara i skritt, för att se om hon skulle lyssna på mig. Man tappar ju lite kontroll när man släpper ut dem på linan men jag tyckte att hon var jätteduktig. Hon längde sig även väldigt fint i sitt svåra varv och tuggade nöjt. Då avslutade jag . Är alltid så nöjd och mår själv bra psykiskt efter ett bra hand-pass. Det lär bli många sådana i vinter med ett par treåringar som också ska börja jobbas lite. Så glad för att jag hittat till handkurserna och alla dessa extra verktyg i kommunikationen med hästarna .

 
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *