Att ha hästen på yttertygeln är ett väldigt, väldigt omdiskuterat ämne. Inom vissa rid discipliner skys det som pesten medan det inom tex hoppning är en absolut nödvändighet för att kunna vända snabbt och effektivt. Men få vet vad det egentligen innebär. I mitt tycke är det ett sånt där begrepp som blivit totalt felutnyttjat och misstolkat.

Om ni testat övningen i detta  inlägg och kommit fram till att det är assvårt att styra hästens bogar så kanske ni har fått ahaupplevelsen att hästen inte alls går dit näsan pekar utan åt det hållet bogen bogen pekar. Och att om man vill flytta bogen åt vänster så måste man dra i höger tygeln. Ologiskt för oss men logiskt för hästen.

För hästen är det ologiskt att gå runt runt på en volt, den kommer att dra utåt. Om vi då drar i innertygeln så kommer bogen att gå utåt, dvs man motverkar sig själv. Så för att få bogen att gå i rätt riktning på en volt så måste man ”dra” i yttertygeln. Det är detta som menas med att ha hästen på yttertygeln.

En annan grej som vi pratat om är att hästen lutar inåt när den går på en volt. Här hittar ni det inlägget.

Att luta inåt är ju naturligt för en häst men om man vill skola sin häst så måste man få den att sluta luta inåt och börja bära sig lika mycket på bägge frambenen. Om man som ryttare drar i innertygeln så kommer man att luta sig inåt. Om man istället drar i yttertygeln så blir ens fokus mer utåt och man hjälper hästen att sluta luta.

Så nu ska vi prata om att rida hästen på yttertygeln. Det är ASSVÅRT. Man kan givetvis inte bara sitta och dra i yttertygeln. Ursäkta ordvalet dra, men jag skrivet med lätta ord som alla oavsett nivå ska kunna förstå.

Jag lägger här ut en film på en lektion jag höll för ett ekipage för många år sedan. Det är en hopphäst som inte var så bra på att svänga effektivt på hoppbanan. Det är ju nödvändigt att kunna svänga snabbt där så denna lektion ägnades åt att lära ryttaren hitta ytterhjälperna.

På mina lektioner fokuserar man på en enda sak, allt annat struntar man i. Detta för att kunna ägna all sin energi åt det man just idag tränar på. Om man skulle kommentera massa saker i sitsen i övrigt så hade ryttaren tappat fokus på övningen. Skriver detta för att ingen ska sitta och leta fel. Dagens fokus är alltså att ge ryttaren en starkare utsida för att bättre och effektivare kunna svänga snabbt på en hoppbana. Som allting annat så byggs inte Rom på en dag, slutet är alltså inte perfekt men både häst och ryttare har fått en god inblick i vad de ska öva mer på.

Just denna häst är en bestämd herre, fullblod. Man kan inte sätta press på honom och kräva för då blir han väldigt akrobatisk och utför alla skolor ovan mark 🙂 så man måste hålla sig precis under den nivå han finner acceptabel. Det gör honom ganska svårskolad så ryttaren har gjort ett gigantiskt jobb med honom.

För mer hästiga diskussioner gå med i min Facebokgrupp.


av Lindah

2 svar på ”Ha hästen på yttertygeln.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *