En häst största problem är vi människor. Vi hindrar den från att röra sig som den ska. Vi sitter i vägen, vi stör den och för att kompensera detta så drar vi lite i snörena som man har satt fast i dens huvud eller så sparkar man lite på den med hälarna. Ibland vill man vara riktigt drastisk och då kan man använda tex gramaner, pessoasele, stångbett, kandar etc.
Visste ni att en rak häst alltid går i form? Går den inte i form så är den inte rak det är då man måste använda våld för att manuellt bända ihop hästen i något som dommarna kallar form.

Så istället för att tänka på att din häst går med huvudet uppe i luften, tänk istället på hur du snedbelastar honom. Det finns människor som enligt egen uppgift ridit i över 30 år men som ändå inte behärskar den enkla grejen att sitta mitt över en häst…Skrämmande va?

De flesta spänningar och problem står vi ryttare för. Här är samma häst filmad med två olika ryttare under en tidsperiod av 3 minuter. Med barnet, som inte kan rida går han rakt, han spårar och han vickar på rumpan jämnt, hans bål gungar lika mycket åt höger som åt vänster i varje steg, det ser man på ryttarens fötter som rytmiskt turas om att bli längre och kortare ner mot marken. Sen kommer en vuxen ryttare upp på den raka spänningsfria hästen och då kan han helt plötsligt inte gå rakt fram. Han vinglar, låser sig. Intressant. att bli vuxen innebär att man skaffar sig inbitna kroppsmönster, man rör sig ensidigt och blir sned. Det tar hästen upp på nolltid. Så skapas den sneda hästen som ”vägrar” sammarbeta….. Har du själv problem med en häst som inte spårar eller som vinglar? Grattis, du är förmodligen sned. Men som tur är så går det att träna bort.

Här är lite blogginlägg angående om att vara sned, skriven av en elev.

Träning

Kvitto på ”anti sned träning”

Gå in och gilla den nya Facebooksidan så du inte missar några uppdateringar från våra onlineutbildningar.

av Lindah

Ett svar på ”Gör du din häst sned?”
  1. Jag kan inte få fram ” träning” och är så nyfiken, vad är det för inlägg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *