Att bli bägghänt är något som jag i mina ryttarutbildningar lägger enormt mycket tid på. Det är svårt att träna sina händer när man rider dock, det är effektivare att träna sina händer från marken. Vi gör det i våra Arbete vid handkurser där vi börjar med att enklast möjliga Feldenkraisinspirerade bomövningar för att sedan göra mer och mer avancerade övningar så att vi sen enkelt kan tömköra vilken häst som helst. Att tömköra en häst är svårt, det är väldigt mycket att hålla reda på så ju fler steg man tränat på innan så att det är automatiserat ju mer fokus kan man ge hästen. Det ingår mer saker än man tror när man tömkör, man måste gå medvetet med sina ben, man måste veta var man ska, man måste förstå vilka begränsningar just denna hästen har i sin fysik, man måste veta vad man är ute efter. Tömkörning är otroligt mycket mer än att hålla reda på tömmar och pisk.Inlägget handlar inte om tömkörning så varför skriver jag om tömkörning? För det är det mest sökta ordet på min blogg, det är det jag får flest förfrågningar om att lära ut online och det är oftast det som elever vill lära sig första gången jag möter dem. Jag har med åren lärt mig att det är dumt att börja med tömkörning dock, det blir bara en massa konflikter att lösa. Det är smartare att börja från början, lära sig en sak i taget så att man egentligen inte behöver hjälp med att tömköra och lösa konflikter utan mer hjälp med att förfina hästen på töm. Nåväl, jag ska inte bli långrandig, utan jag bjuder på ett gammalt inlägg om händer och högerhäntighet ;-).

Nåväl, in och läs det här gamla inlägget om du liksom alla andra har en bråkig hand 🙂

Motverka din högerhänthet

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *