Olika perioder har olika problem. Nu är gräset oftast väldigt proteinfattigt och många börjar övergå till hö. Foderstater är ett stort intresse nu. Främst pratar vi protein.

Alla hästar som motionerats/tränats fel/alldeles för lite i somras har fått en stor och tung buk på grund av förslappade magmuskler. Detta medför att ryggen ser toppig ut . Det är väldigt poppis att fodra upp en sån rygg med protein.

Man pratar alltså om att fodra dit muskler.

Det är intressant. Fodra dit muskler. Jag trodde att man tränar dit muskler.

Det hade varit intressant om alla som tror att man kan fodra dit muskler fortsätter leva sitt liv precis som vanligt och träna på samma vis man alltid gjort och sen maximerar sitt proteinintag under t. ex en månad och noterar noga sitt mående under tiden.

Om vi pratar en människa så kan hon med mycket målmedveten träning lägga på sig hela 2 kg muskler på ett år (länk).

Om man översätter detta till en häst och antar att hästen väger 7 gånger mer än oss så borde den rimligtvis kunna lägga på sig 14 kg på ett år med ruskigt målmedveten träning och kosthållning. Vi snackar om kosthållning och träning på elitnivå. Den kan inte uppnå detta genom promenadridning och lite halvfjuttig ”dressyrträning”.

 

På hästar är det främst ryggen man vill fodra dit muskler på. Oftast så glömmer man dock helheten. Det är poppis att tro att en häst är bukig pga av proteinbrist.

Ni kan pröva att se saker annorlunda.

En häst som har en hängmage och/eller arbetar med för slapp mage och rumpa kommer att få en rygg som ser ut så här. Dock kan man ju se att denna häst behöver inte mer proteiner, den är rund och go och behöver inte fodras med mer protein eftersom den då kommer att bli fet och riskera att drabbas av tex fång, IR etc.

Om man ändrar sin ridning så att hästen börjar spänna sina magmuskler så kommer revbenskorgen att tryckas ihop underifrån och därmed bli bredare upptill, dvs hästen har helt plötsligt att få en ”musklad rygg”. Detta förutsätter dock att du inte rider hästen i en sadel som är så smal att den passar denna rygg för då kan ju hästen inte komma upp med sin rygg.

 

Om hästen däremot har en väl musklad rygg kan man börja fodra den, man ser att den behöver energi eftersom man kan se dens revben men den har ganska trevliga muskler på bog och rumpa vilket får mig att tror att den får bra med protein. Den behöver mer stråfoder eftersom den är uppdragen (ser ut som en vinthund)

 

 

Svenska hästar lider av välfärdssjukdomar. Vi har successivt flyttat normen för vad som är normalhull för en häst och våra hästar fodras precis som man fodrar broilerhönor för att snabbt å upp dem i vikt så de kan slaktas fort. Som ett svar på denna välfärd så har sjukdommar som fång och Ir ökat markant. Var och varannan häst är s.k sockersjuk nuförtiden.

Det finns väldigt lite studier på häst mig veterligen men på människa finns de mycket. Högt proteinintag tillsammans med låg aktivitet och därmed låg svettutsöndring ger försurade kroppar som blir känsliga och då drabbas av t.ex. exem, svamp (candida), värk, diabetes, fetma, magproblem etc.

Man har på människa nått bra resultat genom att minska försurningen i kroppen genom att bland annat  minska proteinet och markant öka kalk och magnesium och på andra vis höja PH värdet i kroppen. Det tar dock uppemot ett år av medveten kosthållning för att permanent förändra något. Motion och att svettas är otroligt viktigt för att rensa kroppen.

Översatt till häst. Om du vill ge en häst massa protein så måste du motionera den rejält och låta den svettas om du inte vill ha fång och IR och magproblem.

Det är inte normalt och naturligt för en häst att ha samma fördelning av näringsämnena året runt. Mina åsikter om detta kan du läsa här.

Vill du testa på dig själv så pröva att försöka fodra dit ryggmuskler genom att öka ditt eget proteinintag, gärna medan du fortsätter ditt liv precis som alltid.. Lycka till 😉

 

av Lindah

6 svar på ”Fodra dit muskler”
 1. I det stora hela håller jag med dig, men jag tycker att det är lite konstigt att rakt av jämföra hästens och människans fysiologi, då vi fungerar så otroligt olika.
  Sen finns det jufaktiskt en del nya studier på överutfodring med protein från grovfoder där de inte ser några nackdelar på prestationen, tänker på unghästprojektet på Wången bla.

 2. Fodra dit muskler ?? Träna dit muskler ??
  Båda ut trycken är lika tokiga, att träna upp muskler förutsätter väl att det finns något att bygga muskler av ? det har i alla fall man fått lära sig genom åren.

 3. Man kan inte se med ögat att en häst inte behöver protein.
  Den kan mycket väl behöva protein även om hullet är gott.
  Självklart ska hästen även tränas. Och hästen på den övre bilden skulle nog snarare behöva en bra sadelutprovare.

 4. Går inte att jämföra människa och häst. Har levt proteinrikt nu i ca 7 år, mår toppen. Så kolhydratfattigt som det går. Jag håller dessutom vikten bra.
  Så en annan jämförelse kanske är att föredra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *