Jag och min Påni har Spansk Skritt som tema, hittade en väldigt trevlig målbild för detta. Målbilder är väldigt viktiga att ha, annars vet man inte riktigt vad man ska jobba mot. Många konflikter med din häst kan undvikas om du har en 100 % klar bild av vad du vill uppnå.

Många verkar idag glömma att saker som heter en sak kan se olika ut och att de olika sakerna är mer eller mindre önskvärd.  Till exempel så är det här för mig en katastrofal målbild att ha om jag vill lära min häst spansk skritt. Hästen ”tappar ryggen”, dvs den är lång och obärig, riktigt rejält svankig. En av de svåraste grejerna att få till i Spansk skritt är just det där att göra det med bibehållen hög rygg. Inte många lyckas.

Hemligheten är att ha tålamod, att låta det ta tid.  Hästen ha ett visst begrepp om samling, ha koll på sina bakben, ha styrka att bära upp sig. Man kan börja plantera in små frö då och då under åren som går. Men aldrig tvinga fram något. Den här hästen var under inlärning måttligt imponerad av det här som synes 😉 Därför la jag det på is.

Tills nu i höstas, då hon av en slump bjöd lite på det själv i vattnet. Hon ville plaska, jag bad dottern be henne byta ben och hon förstår och gör.

Efter den gången i vattnet så har hon självmant bjudit på det då och då, men aldrig när jag vill så klart 😉 . Nu har det gått en månad och nu faktiskt så börjar vi få till en komunkation. Det är ganska många delar att hålla iordning på. Hästen måste för att lyfta ett framben flytta vikten ifrån det frambenet. I början flyttade hon vikten till andra frambenet och höll på att kapsejsa. Jag korrigerade aldrig det utan lär henne klura ut saker själv. Här ser ni två olika tillfällen, det första ser man tydligt hur hon inte lägger vikten bakåt utan bara lutar sig på det andra frambenet. Vid andra tillfället har detta minskat något men man kan ana det.

Igår så bjöd hon på en ny ide’. Tyngpunktsförflytning bakåt. Det kändes som att hon ryggade men det var bara hennes kropp som flyttades bakom medan benen står kvar på marken. Det var hennes egna ide’, att man testa att flytta bak vikten. Och det är ju precis det man vill. Så det var bara att tacka och ta emot.

I spanien så fick jag lära mig att utbilda hästarna vid hand ända fram till piaff innan man hoppade upp på dem. De skulle också kunna spansk skritt och complemenete (buga). Man säger att man lägger störst vikt vid hästens bogar från marken eftersom bogarna är så svåra att rida. Man bryr sig därför inte så mkt om bakbenen vid marken eftersom det är så lätt att rida dit dem sen.
Jag har väl inte riktigt fattat det på djupet, inte ens tänkt på det men nu gör jag.
Det är ju fullkomligt logiskt.  När jag ryggar Påni så får jag upp ryggen så att mina höfter nästan sprängs när hon blir ännu bredare än hon redan är.
När jag gör spansk skritt (bäbisvarianten) så får jag upp fronten. Jag har aldrig känt det på detta vis. Efteråt så är hon bred om fronten med, typ som om något lossar på bogarna och breddar dem. All tillstymmelse till att hänga på en bog, skjuta ut en bog eller att sänka en rygghalva är totalt borta. Det är som en slags helkroppsyoga tjohejsan. Magiskt.

Det här med att förflytta hela sin kroppsvikt bakåt, det är ju helt galet genialt. Det gör att jag inser att  Spansk skritt är en  viktig rörelse för typ allting. Detta kan ju sen enkelt användas för att få till Levad tex och för att få otriangulerade piaffer . För bristen i de där triangulerade piafferna är ju att ingen tyngdpunktsförflyttning sker, hästen bara sprattlar lite med benen utan att flytta bak tyngdpunkten. Jag kan inte låta bli att undra varför inte Spansk skritt är mer använt? Det är ju asnyttigt. Man skulle ju kunna tänka sig att en korrekt förberedd spansk skritt kan ersätta rollkursridningen och annan ridning som baseras på att man drar så mycket i hästen att den behöver nosgrimma för att inte gapa. Det de vill åt är ju den här tyngdpunktsförflyttningen. Det här är ju ett extremt hästvänligt sätt att åstadkomma detta. Att hästen själv gör det för att den kom på att det är lättare så.

Glöm aldrig att hästar är oerhört kloka djur som mer än gärna hjälper till och samarbetar om de bara tillåts.av Lindah