Förr i tiden, typ på stenåldern eller så (uppdaterar här för er som tolkar allt bokstavligt; stenåldern symboliserar förr i tiden, dvs när jag var ung, det kallas att skämta/leka med ord ifall någon undrar) så var man noga med att en unghäst skulle ridas rakt fram länge ute i naturen, tror mig minnas att man gjorde detta i två år innan man tog den till en ridbana första gången. Detta för att inte förstöra dens framåtbjudning samt att hästen måste vara uppbyggd och redo för att på ett korrekt vis kunna ta sig runt på böjda spår.

Denna kunskap verkar bortglömd idag. men man har insett problemet med bristen på framåtbjudning och avlat fram indvider som har detta gratis utan träning. Såna indvider är väldigt svårridna för icke proffs, oftast totalt olämpliga för de flesta ”svenssonryttare”. De är i princip farliga att rida, folk flyger av till höger och vänster men idag är det inget konstigt att flyga av en häst, det anses normalt att en häst är hoppig, galen, stirrig, farlig. ursäkten låter oftast något i stil med att hästen är ju ”bara” 5 år….

Herrejises, BARA 5 år och tokig? Det är inte normalt. En bra ridhäst slänger inte av sina ryttare. En bra ridhäst kan förvisso tappa en ryttare av misstag, det är olycksfall i arbetet men det där med att hästar bockar, leker rodeohästar etc, det är inget normalt, det är ingenting som en häst är ursäktad att göra när den är 5 år (eller ens 3 år).

Vad en häst gör i sin hage är helt upp till den. Men när hästen är på jobbet, ni vet den där timmen varje dag som den bär en ryttare då är det jobb som gäller och då ska en normal frisk häst sammarbeta med sin ryttare, absolut inte bocka, leka idiot, skena och bete sig som en adhd speedad furie.

När jag rider in en unghäst så anser jag det vara ett nederlag om den flippar ut när jag sätter mig på den. Då har jag missat något i dens inskolning.

Nåväl, ett sidospår, vad jag ville komma fram till var att vi har ersatt de där 2 års skogsridning genom att avla på individer som är ganska farliga att rida. Som är födda explosiva.

Ok, då har vi redan en häst med framåtbjudning och det är ju trevligt. Men bara för att den har framåtbjudning så innebär det egentligen inte att den är redo att gå på ett böjt spår tyvärr. Och i ärlighetens namn så är det stor skillnad på att vara het och galen och att tänka framåt.

Vi har massa skador på våra hästar idag. Dels beror det på att ryttarna inte kan rida, dels sitter de sällan mitt över sin häst och dels så fokuserar de på att ställa och böja hästens hals i diverse konstellationer som är direkt plågsamma för hästar. Läs mer om halsböjnning här. När jag ändå skriver om denna halsböjning så hittade jag ett fint inlägg om detta på en elevs blogg. Skönt att veta att det finns fler proffs som tänker som jag .

Vi är så otroligt fixerade på att böja hästhalsar. Och tränare är otroligt fixerade på att lära elever böja hästhalsar. Men vet ni vad? Så fort vi börjar böja hästhalsar så förstör vi för vår häst….

Ni vet de där jobbiga bogarna som hästen skjuter ut när vi försöker rida den? har ni tänkt på att den bara skjuter ut en bog om vi för dens huvud i sidled. Behåller vi halsen rak så behåller hästen sina bogar på plats. Om vi drar i höger tygel så kommer vi att skjuta hästens bog åt vänster. Så funkar en häst, styrningen i den. Ska du svänga till vänster så ”drar” man i höger tygel för då kommer vi att putta dens bogar åt vänster. Man ska inte vara fixerad vid huvudet för huvudet har inga ben att gå med. Huvudet är bara hästens balansorgan. Det första benparet som ju rent logiskt sett inleder en sväng sitter under hästens bog (är hästens bog) så det bör ju rimligtvis vara detta vi vill svänga.

Man svänger eller böjer en häst genom att ”putta” utifrån, inte genom att dra i den innifrån för då ber vi dens bog att åt andra hållet (skjuta ut en bog).

Det är svårt att svänga en häst. Först måste hästen ha muskler nog att kunna kontrollera sina bogar, den måste ha styrka i bakdelen för att kunna bära vikten på dessa under tiden som bogen med lätthet flyttar sig i önskad riktning. Det är därför man rider 2 år ute i terrängen innan man tar den till en ridbana.

Dock är det ju så att folk oftast struntar i dessa två år och rider den på en ridbana alldelles för tidigt. Då är inte hästens bakdel (motorn) stark nog att kunna ta sig bära vikt och hästens bogar är inte koordinerade nog att kunna ta sig runt en sväng. Den kommer att hänga sig på innerbogen, ramla runt en hörna och då kommer dens innerbakben att skruva sig istället för att lyftas rakt upp. Denna skruv leder till massa problem, främst i hasen. Det är så man bygger en spatthäst (på köpet får man dock problem i alla andra leder).

Så, för att sammanfatta detta inlägg som blev ganska långt, studera hästars bakben när du ser ekipage på en ridbana. Lyfter den sina bakben rakt upp och sätter ner dem rakt ner? Eller är det ett skruvmoment? Kan du se sambandet mellan bråkig häst och en häst som skruvar på sina bakben, speciellt det inre?

Det är tur att det finns försäkringsbolag. När man har pajat en häst så får man pengar av försäkringsbolaget så att man kan köpa en ny. Fantastiskt snällt av dem.

av Lindah

6 svar på ”Är din häst redo att gå på böjt spår?”
  1. Roligaste ja läst! Du vet att hästar varit domesticerade i endast 5000 år?! Dvs låååååångt efter stenåldern. Och när de domesticerades så reds dom inte på ridbana förrän 2000 år efter då spanska ridkonsten kom till! Att en häst måste bli redo för böjda spår är inget man tränar till, man kan rida stora volter, hörnor och allt första gången man sitter på en häst!

  2. Du skriver jättebra och har ett öppet synsätt vilket jag gillar. Kan bara tillägga ang detta med skruvmoment i hasen att det lika gärna och vilket jag märkt i mitt jobb som ridinstruktör/hästcoach kan vara ett par bakhovar i obalans. Att insidan på hovväggen är högre än utsidan . Det ger en skruv såsom du beskriver det.
    Håller med om att ställa en häst är ytterst onaturligt och gör de bara mer framtunga.

  3. Men de snedställda bakhovarna kommer ju av att de skruvar. Så man kan inte rätta till hovarna för att få bort det utan man måste lära hästen koordinera sig bättre. har de redan fått snedställda bakhovar så har de ridits fel läääänge.

  4. Det här kan kränka folk. Samma sida skrev om varför hästen inte går i form snabbt skrivet så är erat svar: ryttaren är dålig. Nej det kan med mycket annat och göra men dra inte alla över en gräns. / Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *