Det var väldigt länge sedan som jag bloggade seriöst, men idag så känner jag mig inspirerad efter att ha läst en tråd i ett forum på nätet. Frågeställningen var i form av ”Hade du ridit din häst om du visste att du skadade den”? Givetvis så försäkrade väldigt många snälla gulliga hästälskare att de givetvis aldrig skulle rida en häst om det fanns någon risk att den kom till skada.

Så tänker inte jag. Jag är fullt medveten om att ungefär allt vi gör med en häst skadar den, särskilt ridningen men även sättet vi håller hästen, oavsett om vi har den på box, med allt det innebär i form av stress, magsår, försämrad cirkulation eller om vi är ”snälla” nog att ha den barfota på en lösdrift där den kan stå hela dagarna vid en hösilagebal och äta sig fet.

Jag kan sträcka mig till att trösta mig med att jag numera (det har inte alltid varit så) förmodligen skadar en häst mindre än de flesta andra, men skadar den gör jag definitivt liksom du och du och ja, även du gör.

Att hålla en häst i fångenskap skapar stress hos den. Det sägs att 50-80 % av alla hästar har någon form av magproblem (siffran beror på var man läser).
”Är magsår vanligt? Kortfattat: ja! I vissa studier har man funnit magsår hos nästan 100% av tävlings och dressyr hästar i träning och 40-60% av nöjes och showhästar. Glandulära magsår har nyligen hittats hos 54% av nöjeshästar och 64% hos sporthästar i Storbritannien. Skillnaden i förekomst mellan grupper beror på de olika stressnivåerna och hanteringspraxis som är involverade – centrerad på uppstallning, utfodring och motion. ”
(vetnutra, 210218 ) Jag ser väldigt sällan en häst utan magproblem. De kan visa små diffusa symptom men de finns där, sur vid sadling, gnisslar tänder, diarré etc

Ett för mig tydligt symptom är att hästen blöter sitt hö i vattenhinken. Jag minns sedan jag jobbade med travhästar, som ju har mycket magproblem, att höblötandet upphörde/minskade när magbehandling sattes in och ökade när det var dags för behandling. Det funkade lite som en indikator när det var dags. Dock har jag ingenstans i litteraturen hittat belägg för detta, jag har bara mina empiriska studier att hänvisa till. Det vore intressant att se om fler har gjort upptäckten? Skriv gärna 🙂

Uppdatering, tydligen finns det fler som uppmärksammat höblötandet. Maria Nolberg, Regrow hästhälsa skrev. ”Jag sitter på en 3 dagars dissektion online och med på denna är Sharon May Davis, dom visar och pratar just nu om magen och magsår. Har precis tittat på insidan av en magsäck som hade grova magsår. Sharon har gjort studier på magsår. Hon ser ett 1-1 förhållande mellan hästar som blöter sitt hö och under tiden hon var aktiv och jobbade med distans/os hästar och så fort hästarna började blöta sitt hö gjorde dom gastroskopi och hittade i princip alltid magsår.”

Ett annat bra sätt att skada sin häst på är att stå länge och borsta den innan ridning!!! Va!! säger du säkert nu, det är ju mysigt och bygger band mellan häst och människa. Ja, det gör det kanske men…. Om du låter hästen stå en timme medan du borstar, sadlar, mockar, klär på dig etc så kommer hans lilla mage att bli tom på mat vilket får tråkiga följder. Jag klipper in lite fakta nedan från vetnutra, 210218

” Diskontinuerlig/ intermittent utfodring och svält – Hästens mage producerar ständigt magsyra, för varje minut en häst är utan mat så produceras ingen saliv, magen blir surare, vilket utsätter magen för risker. En häst som lämnas utan foder i över 6 timmar över natten har 4 gånger mer sannolikhet att utveckla magsår.
• Träning – speciellt snabb träning eller hoppning. Under träningen stannar magsyran på den övre slemhinnan. Detta speciellt om hästen tränar på tom mage – en vanlig förvaltningspraxis. ”

Smartast är alltså att alltid träna en mätt häst. Låt den äta medan du hämtar allting du behöver för att sadla och borsta, klä på dig och fixa allt, SEN hämtar du hästen och borstar snabbt av den , sadlar och tränar det du ska. Efter ridningen så klär du av hästen, låter den gå in i boxen och kissa och äta lite. Därefter kan du ta ut den igen och mysa bäst du vill. Detta är ju dock tvärtom mot vad de flesta gör så det kan kännas konstigt. Men.. Du minimerar risken för magont och då skadar du ju din häst mindre.

Det här blir lite väl långt så jag kommer att ta upp andra sätt att skada sin häst på i ett annat blogginlägg.

Magsår häst

Hästens matspjälkning

Fakta och forskning om magsår på häst

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *