Man hör ofta hovar som slår i ridhusväggen, inte bara en gång utan det kan dunka till regelbundet under en hel långsida. Oftast när ryttaren utför ”samlande” rörelser.

Detta kan vara ”öppnor”, ”slutor”, ”skänkelvikningar”, ”piaff”, ”passage” men det kan också förekomma när ryttaren rider rakt fram i hela vanliga gångarter.

Man har ju försökt lösa problemet med ridhusväggar som lutar lite utåt så att ryttaren slipper skrapa knän och tår i ridhusväggen. Det är ju ryttarvänligt iochförsig.

Men är det hästvänligt? Hur kul kan det vara att ryttaren hänger så mycket i innertygeln att man som häst liksom åker in med fötterna i ridhusväggen? Speciellt som ryttaren kräver ”samling”, ”balans”, ”bärighet”……

Har ni lagt märke till att jag skriver vissa ord inom apostrofer?

Enligt lingvistisk formalia tillämpas apostrof  för att urskilja betydelser av ord och uttryck: Att kasta vatten innebär ’urinera’. Inom citat, som markeras med citattecken, förvandlas de citattecken som finns i citatet (inre citat) till apostrofer.

Med detta menar jag att en öppna som innebär att du viker hästen hals dubbel och hänger i innertygeln så att hästen dunkar i väggen är ingen öppna.

Om du ska utföra såna här rörelser så att jag kan skriva dem utan apostrof så måste du kunna göra dessa längs medlelinjen med rakriktad häst UTAN att använda innertygeln för att dra hästens hals sned. Kan du inte det så bör du inte ägna dig åt dessa rörelser. Då bör du ta ett par ridlektioner och lära dig betydelsen av ordet ytterhjälp.

Jag har hållt lektioner i ett ridhus idag, där det reda andra…. Jag trodde att någon skämtade med mig redan vid första väggdunket. Konststycket att dunka i ridhusväggen i varje steg under en hel långsida var jag imponerad av. Hur kan man ens rida så dåligt och ändå försöka rida en öppna? Varför fortsätter man rida en öppna när det fortsätter dunka? Varför rider man inte såna rörelser man behärskar?

Jag var även djupt imponerad av att man rider en hästhals kort i säkert en halvtimme genom att konstant (jag skojar inte) såga och bända hästen i munnen och sen bara hoppar av och leder in hästen? Längning och stretching är en bra grej … Har jag hört….

En av mina elever var även djupt imponerad av en ponnyunge som efter att hästen vägrade böja på nacken trots ihärdig sågning lägger sig framstupa över hästens hals och sågar med händerna i höjd med hästens bogar……

Varför protesterar inte hästar? Varför slänger de inte av sina ryttare? Hästar är alldeles för snälla? Varför reagerar ingen?

Kolla här, man kan faktiskt göra allting utan en ridhusvägg eller ett staket. Pröva och kolla hur bra du egentligen rider.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *