Nu är det snart kursstart hos oss, dels fortsättningskurser för alla elever som vill gå vidare i sin ridutbildning men vi har också ett stort gäng med nya elever som ska börja. Du hittar information om våra ridutbildningar här.

Det finns ett antal frågor som alla nya elever har och jag tänkte besvara dem här.

Anita

Passar Logisk Ridning för alla raser?

Ja, det passar för alla raser, eftersom det egentligen inte handlar om hästutbildning. Logisk Ridning är i de första ridkurserna ren och skär ryttarträning. Hästen fungerar mest som en gymbänk om jag ska vara ärlig. Ryttaren lär sig kontrollera sin kropp och när hon gör detta så suddas en del av hästens svårigheter av att vara en ridhäst bort. Han börjar hitta sin kropp, han börjar aktivera sina magmuskler, börjar bära upp sin ryttare. Detta trots att vi inte direkt gör något med hästen utan endast fokuserar på vår egen sits.

Logisk frieser

Vi VET att alla hästraser har olika förutsättningar och är bra på olika saker. En häst kan bara bli SITT bästa jag, och detta bästa jag överensstämmer inte alltid med vad domare vill se. Alla hästar har olika former, alla kan inte pressas in i samma form. De är som de är liksom.

10647135_272671666262419_7946275553333452948_n

Vi vill att ryttaren lär sig känna, utvecklar sin känslighet så att hon SEN kan börja utbilda hästar.

Ridning är en sport som kräver stor känslighet och bra koordination hos utövaren. Och det är ju oftast så att det är just känsla och koordination som de flesta saknar idag, mycket för att våra liv är bekvämt tillrättalagda och vi behöver faktiskt inte vara speciellt koordinerade i vårt moderna samhälle.

En av de Logiska Instruktörerna skrev en bra artikel om just detta med kroppskontroll.

beridarutbildning

Kan Logisk Ridning kombineras med annan ridning?

Ja, till en viss del. Nu när jag följt vissa ryttarna i många år så kan jag konstatera att de som kombinerar Logisk Ryttarträning med hoppträning utvecklas snabbare än de som inte gör det. Hästar mår oerhört bra av att få göra olika saker och hoppning är så där väldigt bra eftersom det är en gren där man inte kan sitta och tjuvbromsa och mysrida. Det krävs att man rider FRAM, att man är fokuserad och modig.

Dressyrträning däremot verkar inte alltid fungera jättebra som kombo till Logisk Ridning. Den Logiska utvecklingen bromsas oftast om man kombinerar den med vanlig dressyr. Fråga mig inte varför dock, det är ju dressyr jag lär ut men det fungerar tydligen inte som traditionell dressyr?

Westernridning verkar fungera bra som kombo.

Islandshästar utvecklas finfint med det här om man inte kombinerar det med ”fulridning”..

Distanshästar verkar fungera väldigt väl ihop med Logisk Ridning, de blir starka och friska av det.

Beridet bågskytte och olika sorters väpnar träning är en fantastisk kombo med Logisk Ryttarträning. Där behöver man ju verkligen all kroppskontroll man kan uppbåda eftersom man inte kan använda tyglarna speciellt mycket om man håller ett vapen i sin hand.

Du som vill börja med Logisk Ridning kan ibland hamna i grubbel, det händer liksom inget, det känns som att man inte rider. Man är ju så van att man måste GÖRA saker med hästen. Jodå, det händer saker fast man inte aktivt och medvetet tränar hästen. Hästar måste i lugn takt tränas i att orka bära vikt på sina bakben. Det tar ca 4 år av medveten träning innan en häst är stark nog att göra detta på ett korrekt vis. Muskler är lätta att bygga, men vad man ofta glömmer är att hästar är inte byggda för att bära vikt på bakbenen. De bär helst sin vikt på frambenen. Men tyvärr så går de ju sönder om man rider dem så som de vill vara. Så när man ska bygga en hållbar ridhäst så är det ett absolut måste att lära hästen hur man gör för att bära sig baktill. Då måste senor, leder och ligament få tid att gradvis anpassa sig till det.

Då passar det faktiskt oerhört perfekt om man under dessa 4 år utvecklar sig själv som ryttare och gradvis ber hästen att samla sig mer och mer. När ryttaren är färdig för att RIDA så är hästen klar att bli RIDEN.

Jag satt faktiskt häromdagen och pratade med en elev om detta. Vi kom fram till att det tar lika lång tid att nå MSV (om man är en dressyrryttare) på detta vis som det tar om man rider vanligt. Vägen dit är dock annorlunda, väldigt annorlunda.

Hästarna får en imponerande muskelmassa. Kolla in bakdelen på den här hästen, här snackar vi välmusklat.

Jag vill inte tävla, jag är en skogsmulle, passar Logisk Ridning för mig? 

Ja, som handen i handsken skulle jag vilja säga. Jag har skogsmullar i åldern 14-79!!! som går kurserna. De säger ofta att det ger skogsturerna ett mål och en mening, många övervinner lite av sin ridrädsla, många upplever positiva effekter i sin kropp som man ju har nytta av i livet i övrigt (jag har hört att livet kan bestå av mer än ridning men jag förstår inte riktigt vad det skulle vara ;-))

Du kan läsa lite om hur onlinestudier fungerar här.

Om du känner att du absolut inte vill studera online så finns det  Logiska Instruktörer som undervisar ”som vanligt”.

Ha en fantastisk dag och träna fint idag också 🙂

Kurserna startar första fredagen varje månad. Du anmäler dig genom att skicka ett mail till blog@lindah.se

Du får gärna dela inläggen på denna offentliga blogg.

av Lindah