Det är svårt att skola en häst när ryttaren sitter på och stör 😉 Jag har teorin på att man utbildar hästen och ryttaren var för sig så att de till sist kan mötas och ljuv harmoni kan uppnås.




Problemen med att skola ett ekipage är

Ryttaren är sned (ja, alla människor är sneda, det är onaturligt att vara rak)

Hästen är sned (ja, alla hästar är sneda, det är onaturligt att vara rak)

Om man bara utbildar hästen vid hand så kan den förvisso bli rak(are) men så fort den sneda ryttaren sitter upp så blir ju hästens sned(are) igen.

Så jag föredrar att utbilda hästen och ryttaren parallellt. Jag har ridkurser där allt fokus ligger i att utbilda och rakrikta ryttaren. Jag har arbete vid handkurser där allt fokus ligger i att utbilda och rakrikta hästen. På detta vis så kommer bägge parterna att vara riktigt trevliga efter ett par år.

Jag själv utbildar unghästar till 80 % från marken. 20 % rider jag dem men mestadels rakt fram och jag tillåter dem inte att gå på tygeln förrän efter minst 1,5 år eller så. Jag rider dem fram till handen men jag vill alltid rida dem i öppen form. Det kan se tråkigt ut för betraktaren om denna är van vid att se ”vackert” böjda halsar men det är faktiskt så att ju mer du rider din unghäst framåt i en öppen form ju bättre och starkare blir den sen. En dag så är helt plötsligt hästen alldeles, alldeles underbar.




Idag tänkte jag bjuda på lite filmer från mina arbete vid hand kurser. Här ser vi en ung Islandshäst som ännu inte är inriden som lär sig förstå tyglarna.

Här ser vi en häst som får lära sig att flytta på sina olika kroppsdelar inom en kontrollerad ram (bommar)

En viktig del i att kunna påverka hästars rörelsemönster är att först bli medveten om vad det är man ska förändra. Här pratar vi om hästens bakben, hur den liksom skruvar sian bakben när den går.

Här förbereder vi hästen för shoulder in, öppna. Det är svårt för hästar vill gärna böja på sin hals och får då inte med sig sin bog in. Man vill aldrig att hästen böjer halsen utan man vill ha en jämn böjning i hästens kropp, aldrig i dens hals.

Här har vi börjat lära hästen sluta, dvs att aktivera ytterbak lite. Svårigheten i en sluta ligger även här i att hästen gärna böjer halsen vilket då får följden att ytter rygghalva sänks, att hästen roterar sin rygg, vilket då gör att hela den gymnastiska effekten av slutan uteblir.

Här håller vi på att lära in skolhalt vid hand. Det är lite knepigt men trägen vinner.

Här är en film på min unghäst, en helt oklippt sådan så den är lång och kanske trist om man inte är väldigt intresserad av arbete vid hand. Det är första gången hon får testa långtygling. Först så övar vi på att flytta bogarna med hjälp av bakbenen så att hörnen blir mer fyrkantiga än runda.

Därefter går vi över till att träna övergångar skritt-trav vilket är lite svårt för den här hästen då hon är extremt dominant och finner det otroligt förolämpande att bli jagad runt i cirklar. Därför fjäskar jag för henne genom att berömma henne jättemycket så fort hon börjar trava. Det kan vara lockande att istället kalla henne lat och fortsätta jaga runt henne i trav men helt ärligt, det tar kanske längre tid om jag gör så här men jag tror att det gör henne mer positivt inställd till träning om jag tar det lite lugnt och berömmer det hon gör  rätt istället för att skälla på henne för att hon är lat.. Positiv inlärning är alltid att föredra.

Därefter övar vi lite på att viffta på benen med hjälp av ett spö. Det är även här fokus på att det ska bli rätt längre fram, inte nu. Man kan säga att det jag gör är att plantera små frö som jag sen ska skörda.  När jag ska skörda? Ingen aning, det blir när det blir 🙂

Ja, det här är lite av vad vi håller på med i våra arbete vid hand kurser.

Ordningen är

 

Arbete vid hand 1: Grundläggande kroppskontroll och lydnad

Arbete vid hand 2: Ledande tygeltag

Arbete vid hand 3: Öppna

Arbete vid hand 4:Skolhalt och visa häst vid hand

Arbete Vid Hand 5: Rakriktande longering

Arbete Vid Hand 6: Rakriktande tömkörning

Härefter slutar de enskilda handkurserna, detta sammanfaller med att ryttaren gått klart våra grundkurser i ridning, dvs t.o.m bakbenskursen. Här efter börjar ridningen på riktigt. Hjälper ska samordnas, hästen ska skolas under ryttaren men även från marken. efter bakbenskursen så ingår det avsuttna övningar i ridkurserna.

 

Om man har en ung häst, eller en bråkig häst eller om man själv vill fördjupa sig mer i hästlogik så kan man börja med de här två kurserna innan man börjar med arbete vid handkurserna.

Logisk Horsemanship 1: Grundläggande kunskap i hästens själ och hjärna, flockkunskap

Logisk Horsemanship 2: Kommunicera med hästen

Du anmäler dig genom att maila till blog@lindah.se Ange namn, adress samt vilken kurs du önskar gå.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *