Idag ska vi lära oss tvärtomtänk. Det är bästa sättet att tänka när det gäller hästar. Oftast så går vår ridning ut på att korrigera fel. Vi försöker rida bort felen vi känner. Tex den alltid utstickande vänsterbogen, den alltid sänkta rygghalvan, det lata bakbenet, svårigheten att svänga korrekt, den dåliga böjningen, det urkassa galoppombytet eller ibland bristen på galoppombyte, den oförklarliga vägringen hos hopphästar, det ständigt uppkörda huvudet, snedställda nacken, sneda svansen…Ja ni vet var jag vill komma. Felen är många.

Vi gillar inte felen, vi försöker korrigera dem, korrigera dem och korrigera dem. Detta korrigerande kan fortgå i månader och ibland år. Det våra hjälper säger till hästen då är du gör fel, du gör fel, du är dålig, du gör aldrig rätt, du arbetar fel..

Om vi tänker om lite, tänker oss själva i en arbetssituation där chefen eller arbetsledaren alltid bara ger oss negativ kritik, dag ut och dag in. Han ser aldrig det vi faktiskt gör bra utan gnäller bara på det vi gör fel. Hur bra blir vår arbetsmotivation då? Hur kul är det att gå till jobbet?

Om chefen istället hade kommit på att det här sättet att göra det på gör att det blir massa fel, var i kedjan brister det? Finns det någon detalj i början av händelseförloppet vi kan ändra på så att allt flyter bättre? Något kugghjul vi kan byta ut? Eller ändra hållet som kugghjulet snurrar?

Ni förstår säkert hur jag menar nu hoppas jag. Så översätt detta till er häst. Kan ni börja rida den på ett sätt som gör att den inte behöver göra ett enda fel? Där ni istället gör det lätt för hästen att göra rätt? Sänker kraven? Ändrar arbetsuppgifterna?

Börja analysera hästen? Om ni tänker riktigt noga, kan alla fel ni känner och retar er på härledas till en sak som ni inte ens har tänkt på?

Om vi ser felen som något hästen gör för mycket av så är det ett bra tänk att fundera på vad hästen gör för lite av. Om tex höften sitter fast, eller han är svår att böjja i ett varv så analysera vilken kroppsdel som inte arbetar så mycket som den borde? Var är grundproblemet? Grundproblemet sitter aldrig i huvud hals och bogar utan i baken. Leta upp den lata delen av baken och ägan några månader på att aktivera denna del.

Om tex hästen sitter fast i ena sidan av höften så kan man grovt generaliserande säga att de musklerna jobbar för mycket. Om några muskler jobbar för mycket så jobbar några andra muskler garanterat alldeles för lite. Då måste hästen kompensera för dessa ”lata” muskler genom att hålla fast sig i andra muskler. Ibland gör hästar så här för att skydda en skadad led eller muskel. Därför är det aldrig bra att lossa på en hård spänning innan man har stärkt upp denna spännings orsak. För lossar vi på spänningen så tar vi bort hästens skydd och då kan man få onödiga skador på hästen. Det är en av anledningarna till att man tex aldrig ska lossa hästens nacke manuellt. Felet sitter aldrig i nacken utan någonstans längre bak i hästen. Ibland ger dock ett fel långt bak i hästen massor av små spänningar på olika ställen i hästen. En stor spänning kan alltså skydda en massa småspänningar.

Så ägna dagen åt att fundera på vilken del långt bak i hästen är lat och oaktiverad? oftast är detta muskelgrupper som ligger djupt, alltså hållningsmusklerna så det är svårt att känna dessa utifrån. Man får leka detektiv helt enkelt.
Hjälp hästen genom att stärka den så att den kan göra rätt. Sluta säga åt den vad den gör fel. Låt dina hjälper bli undervisande hjälper istället för korrigerande sådana.




av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *