Sitter här och jobbar med arbete vid handkursen. Varvar med att titta lite på Facebook. Blir ledsen när jag ser alla dessa hjälptyglar och påtvingade nackkrullar. Folk ursäktar användandet av hjälptyglar med att de har den löst spänd, eller att i rätt hand så skadar den inte.

Men i rätt hand så behövs den ju inte. Och löst spänd så kunde du ju lika bra struntat i den.

Jag blir ledsen av alla okunskap. Man tror att lång och låg är bra. Man tror att alla hästar ska gå lång och låg. Detta är inte sant. Att gå lång och låg kräver en ofantlig styrka hos hästen.

Hästens huvud är ett kvitto på var den har sin balans. Åker huvudet uppåt har hästen för mkt balans framåt. Åker huvudet åt höger har hästen för mycket vikt på vänster fram. Åker huvudet neråt så har hästen flyttat vikten bakåt. Hästens huvud är ett kvitto. Man kan inte skriva ett kvitto innan man har beloppen på kvittot.

En bärig häst lyfter sina bakben på ett speciellt sett. Den går med sina bakben väldigt nära varandra sett från sidan. Att bära sig är att börja lyfta bakbenen uppåt istället för att släpa dem efter sig. I samma sekund som bakbenen börjar gå så här så får man lång och låg. Observera dock att det är väldigt individuellt var lång och låg är för just din häst. Lång och låg för en travare tex betyder nosen framåt, inte huvudet neråt för det har den inte byggnaden till.

Lång och låg för en frieser är inte speciellt lång och lågt eftersom den inte är byggd så.

Här ser vi en Frieser under utbildning. Den är ännu svag och ganska obärig men vi jobbar på det. Att den är obärig och svag ser ni på att den tar lååång steg med sina bakben, dessa är långt bakom den. Man kan säga att V:et mellan bakbenen är stort. När vi samlar den med rumpan (aldrig med tyglarna) så minskas detta V något. Dock inte mycket eftersom hästen inte orkar det än. När vi släpper rumpan och därmed samlingen så tappar den ner huvudet och får ett större V mellan sina bakben. Det som många kallar lång och låg är med andra ord bara en häst som INTE jobbar.

Här ser ni samma häst ett år senare. Ni kan se att här försöker vi få innerbak att bära. När vi puttar in ett bakben så åker huvudet uppåt. Ett bärigt bakben lyfts uppåt, in under hästen. Det ska inte slängas långt in under hästen med spikrak has för det har ingenting att göra med bärighet. När vi släpper bak bakbenet och tillåter hästen att slaffsa omkring så åker halsen ner och bakbenen hamnar långt bakom hästen.

Detta är fullkomligt naturligt för en häst. Den har en begränsad möjlighet till längning under samling. Puttar man in bakbenen så åker huvudet upp. Drar man ner huvudet manuellt för att åstadkomma samling så åker hästens bäckens ovansida med framåt och hästen blir svankig.

Att skola en häst till samling tar tid. Man måste lära hästen att kunna vara lång i samling, dvs att både hals och bakdel kan längas samling.

Man gör detta i intervaller om några minuter i taget. Man skiftar alltså hela tiden, låter hästen länga bakdelen (bäckenets får några centimeter extra ryggmuskel så att det kan komma inunder hästen och bära). Sen låter man hästens framdel längas (halsen får några extra centimeter extra ryggmuskel så att halsen kan bli lång).

Vad man däremot aldrig gör är att under ett helt pass länger bara bakdelen. Eller bara framdelen. Då blir det väldigt felaktig rörelse i hästen. Den får mjölksyra för att nämna en sak. Den blir stel och styv.

I alla tider har man använt sig av skolning av hästens bakdel. Men nu försöker man stoppa hästens utbildning i en mikrougn. Det är sorgligt. Varför inte låta det ta den tid det tar?

För att lära hästen att länga sig i bägge ändar så är grunden att ALLTID låta hästens huvud pendla fram och tillbaka och att det för röra sig fritt upp och ner allt beroende på hur hästens balans är just nu, nu och då. Detta är grunden till att kunna länga sin häst på riktigt

Jag blir ledsen av alla okunskap. Det är faktiskt sant att formen kommer bakifrån, på riktigt. Man kan aldrig få en korrekt bärande häst om man inte tillåter hästens huvud att befinna sig där hästens balans säger åt det att befinna sig.

Jag vill verkligen att folk ska förstå detta. Onlinekursen ”arbete vid hand” handlar om att lära sig se och förstå hästens behov bättre. Vad är ärlig bärighet och vad är fejkad? Fördelen med att jobba hästen från marken är att vi kan se vad vi gör och hur det påverkar hästen. Hur ser det ut när den bär? Vad kan jag göra för att hjälpa den?

Kursen är till för alla som vill lära sig förstå bärighet. Hur man åstadkommer denna utan hjälptyglar, stångbett, händer och fötter, tvång och våld.

Kursen varar i 4 veckor, består av 4 enkla lektioner med teori och praktiska övningar,

På köpet så kommer du att utveckla en bättre hand som blir smidiagre, kvickare och därmed mer begriplig för vår vän hästen.

Du anmäler dig genom att skicka ett mail till blog@lindah.se

 

av Lindah

4 svar på ”Arbete vid hand”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *