Man ser många vis att tömköra på. Många tror att det är väldigt lätt att tömköra eller att dubbellongera som en del kallar det. Jag tycker däremot att tömkörning är en väldigt svår konstart. Den enda kontakten vi har med vår häst är genom munnen (plus röst och genom att positionera sig på olika vis).

Det kräver därför en ofantlig kroppskontroll hos utövaren. Därför har jag valt att lägga tömkörning längre in i utbildningen när ryttarna har lite mer koll på sina kroppar. Handen är den primära hjälpen och som vi alla vet så ska handen vara stilla. Kruxet är att handen är den kroppsdel som är allra svårast att koordinera. Den ligger längst bort i ordningen. För att få en stilla hand så måste man först få en stilla kropp. Så att gå en kurs som handlar om handen innan man kan styra sin kropp ger bara en väldigt dålig tömkörning

Felen många gör är tex

Att fästa tömmarna som en graman. Beror på att folk inte kan kontrollera hästens bogar (bogarnas rakhet är ju grunden till att hästen kan gå i stadig form) och då väljer att få halskrullen med hjälp av gramaner.

Att låta tömmarna glida genom tömringen som sitter i höjd med hästens mage. Mig veterligen är hästar mottrycksdjur så om man drar bakifrån så kommer hästen att dra framåt. Man får alltså ingen sökning framåt nedåt.

Att fästa tömmarna med krokar i bettet. Har du tuggat på foliepapper nån gång? Ungefär så känns det i en hästmun när metall glider mot metall. Hästen kommer att bli lite rädd för bettet. En del kallar det dock att hästen blir lätt på handen.

Att använda tömmarna till att slå hästen med i rumpan för att driva den framåt. Japp, det är ungefär bästa sätte att förstöra hästens förtroende för bettet.

Att använda tjocka, nyinköpta, stela klumpiga lädertömmar. Har du någonsin lyckats få en oglappig kontakt med en hästmun på såna tömmar? Hästar AVSKYR glappande tyglar/tömmar.

Försöka få ställning i nacken med hjälp av innertömmen. Eller försöker forma hästen på volten med hjälp av innertömmen. Det är som att be hästen lägga alla vikt på innerframben och få den obärig.

Det är som sagt var svårt att tömköra. Det är väldigt svårt att böja en häst med bara munkontakt. Jag menar böjning som är hälsosam, inte den som lutar hästen innåt.

Därför så måste man först kunna tömköra hästen rakt fram och sen tömköra den rakt på ett böjt spår. En häst kan ju som vi alla vet vara rakriktad på rakt spår och rakriktad på ett böjt spår. När man behärskar detta till fullo, dvs att man kan tömköra en rakriktad häst på rakt och böjt spår, först då kan man börja gå över till mer avancerade saker såsom böjning och rörelse utförda i böjning.

Tömkörning är en konst som få behärskar. Tömkörning för mig är yttersta formen av hästkänsla.

Jag kommer att starta kurser i det för de som först gått lite grundkurser. Just nu så arbetar jag med att filma lite tömkörningslektioner så att jag är redo att starta upp onlinekurser den 1 januari. Du kan anmäla ditt intresse redan nu på mail blog@lindah.se

Jag bjuder på ett litet smakprov från första passet. Jag visar medvetet massor av fel men också hur man lär hästen att göra rätt.

av Lindah

Ett svar på ”Tömkörning är en konst som få behärskar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *