Alltid aktuellt, att lära oss allt vi kan om hästen är viktigt för att bli en bra hästmänniska. Tänk till när du väljer bett och fundera en stund eller två på om nosgrimman verkligen behövs.

(All text kopierad från  Hipsson, Så väljer du bett och nosgrimma Text och porträttfoto: Julia Brente )

I slutet på oktober höll Distriktsveterinärerna i Halmstad och Laholm en föreläsningskväll om hästens tänder, samt om de bett vi använder till våra hästar. Veterinär Karolina Dahlqvist var där för att prata om olika betslingar och för att förklara vad det egentligen är som händer när vi tar tygeln.
– Hästen är inte gjord för att ha bett i munnen, så inget bett kommer att vara helt bekvämt för en häst. Det du kan göra är att försöka hitta den betsling som passar bäst och vara lyhörd för vad din häst tycker om, förklarar hon.
Med sig har Karolina ett flertal olika bett som är vanliga inom ridsporten. Bland annat två- och tredelade, bett med kopparringar, kulbett, pessoabett och några andra varianter. För att demonstrera hur de olika betten fungerar i munnen använder hon sig av en modell av ett hästhuvud.

Ska vara bekväm med bettet
När du lägger in bettet vill du att hästen ska stå lugnt utan att tugga. Ett bett får inte slå i canintänderna och ska inte pressas mot mungiporna. Om en häst står och tuggar mycket när du precis har tränsat kan det enligt Karolina bero på av att bettet retar en av tungans reflexer. Nämligen den som säger åt hästen att den ska få bak maten mot svalget, trots att det som retar reflexen är bettet och inte en tugga gräs.
Reagerar din häst med att börja tugga ligger bettet med största sannolikhet fel. Då bör du fundera på vad som ska justeras för att det inte ska dra i gång den där tungreflexen.

För stora bett är vanligt
– Det största misstaget många gör är att de sätter in ett för stort bett i munnen på hästen. Man mäter inte ordentligt och bettet blir för långt. Vad gör vi då? Jo då tycker vi att det ser konstigt ut och drar åt sidostyckena lite, förklarar Karolina.
Det som händer i sådana fall är att bettet dras uppåt, vilket gör att det ligger alldeles för tajt mot hästen mungipor.
– Om du trycker ditt finger mot handflatan kan du se att det blir som en vit fläck. Skulle du trycka på det sättet tillräckligt länge kommer du till slut att få trycksår. Och det är precis vad som händer i hästens mungipor när bettet alltid ligger an och trycker, säger Karolina och fortsätter:
– Man vill ha bettet så långt ner som möjligt, för så fort ni tar i tygeln kommer ni att få ett tryck uppåt i mungipan på hästen. Problemet är som sagt att många köper ett för stort bett och drar åt sidostyckena, då ligger bettet och trycker i mungiporna hela tiden.

Nosgrimma inte alltid nödvändigt
Något Karolina anser att vi måste rannsaka oss själva kring mycket mer är varför vi använder olika nosgrimmor. Den vanligaste nosgrimman i dag är den engelska med en aachenrem. Problemet med den modellen är, enligt Karolina, att den hamnar vid väldigt känsliga punkter på huvudet. Och att många ryttare använder sig av av nosgrimman för att hästen gapar – eller för att man tycker att själva modellen är snygg.
Oftast handlar det egentliga problemet inte om att hästen vill gapa, det har inte så sällan en annan grund. Karolina menar exempelvis att det finns ett samband mellan faktumet att många hästar har för stora bett och användningen av nosgrimma.
Ibland förekommer det att hästägare köper för stora bett, drar åt sidostyckena och därmed lägger tryck både i nacken och på mungiporna. Resultatet blir att hästen gapar. Det många då väljer att göra är att sätta på en nosgrimma som stänger igen munnen på hästen, i stället för att gå till botten med problemet.
– Man behöver fundera lite grann. Vad ska du ha nosgrimman till? Behöver du ha den eller inte? säger Karolina.

Föredrar remontnosgrimma
Kommer du fram till att du egentligen inte behöver nosgrimman, men att du tycker att den ”hör till” eller hjälper till en aning med att stabilisera tränset, spänn då inte så hårt. I så fall kan nosgrimman mer eller mindre bara sitta där, om det nu är så att du vill att det ska se snyggt ut.
Enligt Karolina är remontnosgrimman oftast den mest fördelaktiga. Man har sett att den skadar minst, hästar som har remontnosgrimmor upplevs inte ha lika mycket bitskador i kinderna som andra individer. Men alla modeller har sina för- och nackdelar.
– Det man kan ta med sig är att man självklart får använda vilken nosgrimma man vill. Men det är tråkigt om du gör det för att stänga hästens mun, säger hon.
Hästar som upplevs som väldigt starka och pigga – eller tunga i handen – är ibland detta för att de biter tag i bettet och drar. Det gör de enligt Karolina för att de tycker att det gör ont i munnen, beteendet är deras sätt att slippa smärtan bettet bidrar till.

Att tänka på när du provar ut ett bett

  • När bettet ligger i munnen ska ringarna ligga rakt mot hästens kind. De ska inte peka utåt, då är bettet för litet. Men inte heller inåt, för då är bettet för stort.
  • Se till att du har mätt ut ordentligt, så att bettet passar bra för just din häst. Genom att ha ett bett i rätt storlek utesluter du en hel del potentiella problem.
  • Ser bettet ut att vara för stort? Spänn då inte åt sidostyckena, utan gå ner en bettstorlek i stället.
  • Vissa säger att man ska se två rynkor i hästens mungipa om bettet sitter bra. Men enligt Karolina ska den ”sanningen” glömmas bort och aldrig tänkas igen. Bettet ska ligga mjukt mot mungiporna och inget annat.

Julia Brente

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *