Idag är det en väldigt speciell fredag, för idag är det sista lektionen i en stor omgång ridkurser. Spänningen är olidlig 🙂 Som ni säkert har märkt så är det en massa omändringar på gång här på Logisk Ridning. En massa nytt händer 2017. Det beror på att jag lyssnar och lär mig av ER, jag har tagit åt mig av era frågor och funderingar, funderat på hur jag kan åtgärda det som är mindre bra och göra det som är bra (dvs utan klagomål) ännu bättre. Nytt blir tex att jag kommer att ha Webinar för varje kurs där alla som vill kan medverka och ställa frågor eller bara lyssna på föredrag. Det kommer också att finnas elevlektioner på ridkurserna, som ni kan studera, lektioner som passar till varje ridkurs. Allt för att öka inlärningen och maximera er kunskap och därmed er utveckling.

Många av mina onlineelever kompleterar onlinekurserna med Livelektioner, för mig eller för någon av mina instruktörer. För er som önskar mer indviduell hjälp men inte har möjlighet att rida live så finns det något som jag kallar för lektionspaketet.

Lektionspaket  Då skickar du in en film på 5-10 minuter som visar det du har problem med. Det behöver inte vara relaterat till kursen du är på utan det kan vara ett problem du har när du tränar på annat. Jag anser att det är svårt att lösa allt på en lektion så därför är detta lektionspaket uppdelat på fyra lektioner. Du filmar alltså fyra gånger och får fyra lektioner tillbaka, filma-lektion, filma-lektion, filma-lektion och filma lektion. Alla jag hittills har hjälpt på detta vis har fått det att fungera.Det är ett strålande koncept. Kostnaden för detta är 1000 kr, dvs 200 kr per rådgivning.

Nu är det som sagt var spännande här. En stor omgång ridkurser är slut och nu är det ridprovs dags. Det är fasans tid för många av er. Man vill inte bli bedömd. Många vågar inte skicka in ridprov och bönar och ber på sina bara knän att få gå vidare i kurserna utan att jag får se en film. Jag säger alltid nej. Och jag kommer att fortsätta säga nej. Varför? För att i början av mina kurser så godkände jag ofta folk utan att se det. Vilket fick förödande konsekvenser för många hästar. Jag har falkögon, jag ser problem som hästen eller ryttaren har. Om jag inte får chansen att rätta till det problemet, eller kanske se till att hästen får en veterinärundersökning eftersom den är halt så kommer hältan att förvärras. Spatt är det absolut vanligaste som ryttaren inte märker. Om en häst får gå länge med spatt så blir den till sluta halt även fram. En spatthäst bör bara gå rakt fram och undvika böjda spår. Den passar alltså inte lysande för mina kurser.

Så främsta anledningen till att jag vill se er är för att bedöma om hästen är frisk nog att gå kurserna. Det är är för hästen hårda kurser fast vi mest skrittar. Andra anledningen är för att se om du har tagit till dig kursen, eller om det är någon lektion som du måste träna mer på. Jag är alltså inte ute efter att döma ut dig som person eller att på ett elakt vis hindra dig från att gå vidare i din utbildning. Tvärtom, jag vill självklart att alla ska få gå vidare, jag vill sprida god ridning men allt har en ordning. Man måste behärska grunden innan man tar nästa steg. Typ som i Mattematik så måste man först kunna +-*/ innan man kan lära sig ekvationer. Det är lite svårt att lära sig ekvationer först och plus sen liksom….

 

Det finns du som har kommit på att det är galet svåra kurser. Det beror oftast på att man har lite problem med att få kroppen att lyda. För dig har jag kroppsmedvetenshetskurserna. De är olika till sin uppbyggnad.

Mental Caoching är Feldenkraissliknande lektioner, vi utvecklar kroppens medvetenhet så att det blir lättare att styra den, vi jobbar med alla kroppsdelar i mikrorörelser för att få och etablera någons form av signalsystem mellan hjärnan och musklerna (det är ju hjärnan som styr musklerna)vi lär oss andas, lär oss att ha delmål och långsiktliga mål. Vi lär oss om oss själva. Den här kursen är konkret och oflummig.

Chakra kursen är en annan typ av kurs. Den är lite flummig, lite annorlunda. Den baseras på Asiatisk träning, mycket töjning och andning i kombination med ganska tuffa meditationer. Den här kursen kan vara jobbig för själen.

Fasciakursen är lite speciell på så vis att den kombinerar ridlektioner samt kroppsmedvetenshetsövningar för ryttaren samt ”behandlingar” som man ger hästen. Måste jag sätta den i ett fack så säger jag att den är som Tai Chi för häst och människa.

Detta är alltså kurser för dig som känner att du har svårt att få din kropp att ta instruktionerna i kurserna. Men..ett stort men. När man kommit en bit i ridkurserna och håller på med överkursen så känner många att man liksom vill fila på detaljer och då går man dessa kurser bara för det. Man vill ha mer millimeterprecision i sina rörelser. Så man kan gå dem på alla stadier i sin ryttarutveckling.

 

Handkurserna är för svåra tycker många. Jag försökte göra dem så enkla jag kunde, fullkomligt basic kunskap men då vi i detta land inte har hästhantering alls på vårt schema så var det tydligen väldigt svåra kurser. Hästarna skämtar Aprilo med sina människor och hotar dem till livet om människan bestämmer var hästen ska gå. Drama blev det ?

Grejen är att handkurserna är extremt viktiga. Det är de som utbildar hästen. Det är ganska enkelt att förstå att om hästen inte accepterar att människan bestämmer över var den ska gå så kommer den ju definitivt inte att vara speciellt lydig att rida. Så man MÅSTE liksom komma över den där tröskeln så att man kan börja utbilda sin häst. Många som gått handkurs 1 har gett upp. Det går inte att komma vidare. För det ändamålet så uppfann jag

Horsemanshipkurserna. De är gjorde för att ge människan ett bättre kroppsspråk, hästar fullkomligt avskyr människor som inte har ett organiserat kroppsspråk och där inte kroppen gör det hjärnan tänker. Såna saker är viktiga för en häst eftersom den läser oss på det viset. Om hjärnan säger 1, eller 87 saker och kroppen gör något annat så blir hästen inte så enkel att tas med. Så Horsemanshipkurserna hjälper oss med det, ger oss ögon att se och förstå hästen, ger oss Pondus och självkontroll.

Om man började gå Handkurs 1 och hoppade av den och istället tog några Horsemanshipkurser så är hand 1 inte längre ett problem. Man får ju alltid gå om en kurs kostnadsfritt så det är inte hela världen om en kurs var fel för en just då. Man bara mailar mig så får man gå om den igen.

Handkurserna är just nu 6 till antalet. Alla Handkurser består av 4 lektioner, en i veckan under en månads tid. Om man är flitig och ambitiös så går det ganska fort att komma till de ”roliga” kurserna. Att jag kallar dem för roliga kurser beror på att folk anser att grunden är onödig och trist, men vad de då missar är att vi tar bort en massa potentiell bråk som folk har med longering och tömkörning, vi har redan lärt hästen allt så han kommer inte bete sig som att longervolten är en racerbana, att bita sig fast i en tygel, köra ut en bog, vägra gå i ett varv, vägra gå i form etc. Han behärskar redan allt det där så det är bara att tuta och köra. Minsta motståndets lag kallar jag det.

Vad gör handkurserna mer? De tränar ryttarens hand. När man är en färdig ryttare så finns det ett antal väldigt precisa tygeltag som kräver en enorm känsla och timing. Du lär dig dessa tygeltag när du står på marken. Vilket gör att din hand blir väldigt väldigt trevlig. Fina ryttarhänder är en bristvara idag.

 

Sååå, ni ser, utbildningen är väl genomtänkt in i minsta detalj. Jag har verkligen försökt att skapa den kompletta beridarutbildningen.

Till sist vill jag påminna er om att det aldrig är bra att fastna i en kurs. Träna mer, träna hårdare, gå vidare. Ingen och jag menar INGEN blir lycklig av att fastna i en kurs och göra den igen och igen och igen. Varken hästen eller ryttaren gynnas av detta.

Det finns en utbildningsstege som ni hittar på denna länk. Där ser ni vilka kurser som man bör gå tillsammans. Det viktigaste är att ha hunnit med tom hand 4 innan man börjar med bakbenskursen. Innan det kan man ta handkurserna lite när som helst men ridkurserna blir lättare ju fler handkurser ni tar.

För dig som vill lära dig se vad jag ser så hittar du Lär dig se kurserna här.

Vi har även friskvård och hästräningkurser som du hittar här.

Och självklart då våra ridkurser.

Kurschemat för 2017 hittar ni här.

Årets julerbjudande är att alla nuvarande elever som köper en tremånaderskurs får köpa  enmånadskurser för halva priset. Dessutom så får du om du rekommenderar en ny elev till våra kurser 20 % rabatt på din tremånaderskurs.

Du som vill gå vidare med ridkurser eller handkurser, skicka in ett rid/handprov på kursen du nyss gått. Du hittar alla ridprov här eller i sista lektionen i din kurs. Du hittar alla Handprov här eller i sista lektionen i din kurs.

Du filmar och lägger sen upp filmen på tex youtube. Info om det hittar du här.  Sen kopierar du länken till filmen och mailar den till mig på blog@lindah.se eller lägger den i kursens diskussionsforum. Meddela gärna i mailet om du önskar gå vidare med kurs.

Jag blir tacksam om så många som möjligt skickar in ridprov innan jul men det går givetvis bra att skicka in ända till kursstart 6 januari. Jag kommer dock att ha lite semester och ni kommer att få vänta på svar om det skicka sin efter jul. Svar kommer dock men det kan dröja till efter nyår.

Trevlig helg alla.

av Lindah