logisk-ridning-oliksidighet

Fredag igen vilket är veckans bästa dag här på Logisk Ridning för fredagen är dagen då alla våra onlinekurser uppdateras. Jag tänker att nu börjar vi närma oss lite upplösningen i ridkurserna. De är samtliga uppbyggda som så att första månaden tar man bara lite nödvändig med plågsam kontroll över diverse kroppsdelar som kommer att behövas för att göra slutmålet i kurserna.
Andra månaden lär man in lite olika positioner eller hjälper och sen i slutet så sätts allting ihop till en rörelse, målet med kursen.
De som gått flest ridkurser är nu inne på kurs nummer sex, som heter ”Samordna dina hjälper”. Där har vi nu i snart två månader förberett våra kroppar för att börja lära vår häst hur man gör en skänkelvikning.
Skänkelvikning är för mig en av de viktigaste rörelserna för att skola en häst (jag vet att många klassiska inriktningar skyr rörelsen) men den är ganska svår att göra bra. Det är enkelt att man bara blir sittandes som en gripklo i hästen som då tappar alla gång och spänst. Skänkelvikningen är en av rörelserna som hindrar ryttaren från att gå upp i MSV. Såna hinder ska inte ”mina” ryttare stöta på.


Jag läste igenom dagens lektion och fastnade för en mening. Jag vet att det är jag som skrivit den men jag glömmer ju ofta vad jag skrivet. När jag skriver så får jag typ handdiarre 😉 och fingrarna far och flyger över tangenterna utan att jag egentligen är medveten om vad jag skriver. Konstigt men så upplever jag det. Och ja, det är så alla stavfel uppkommer ;-)). I varje fall, jag läste lektionen igen och fastnade för en fras.


”Det vi ser som höger skänkelvikning och vänster skänkelvikning, dvs samma rörelse fast åt olika håll, ser hästen som två helt olika rörelser utan något samband. Viktigt att veta, memorera detta.”
Denna fras gäller inte bara skänkelvikning utan alla rörelser som innebär att göra olika saker på olika sidor. Tänk på det nästa gång ni anklagar hästen för att vara ”dum” och omedgörlig. Han förstår inte saker på samma vis som vi förstår dem. En häst blir aldrig mentalt äldre än ett barn som är 6-8 år gammalt. Aldrig, oavsett hur gammal eller välutbildad han blir. Man behöver inte bli mentalt äldre om man är ett gräsätande flockdjur utan 5 fingrar på varje hand. De har andra kapaciteter.
Så när du lär en häst något, tänk alltid på hur du skulle ha förklarat det här för ett litet autistiskt barn med grava koncentrationsproblem. Då kommer du att lyckas med din inlärning och du kommer att slippa många konflikter.
Träna fint i veckan:-)

av Lindah